Пролетна диета за отслабване

Диета за пролетта

Напълняването е свързано преди всичко с прехранването, затова при пролетната диета се препоръчва по-често хранене (4-5 пъти дневно) с обемиста и засищаща храна, бедна на калории - зеленчуци, несладки плодове, не тлъсто месо и риба, яйца, мляко и млечни произведения.

Трябва да избягвате острите подправки, солените и пикантни продукти, тестените и сладкарски изделия, сладкишите и конфитюрите, всякакъв вид алкохолни напитки. Хлябът да се ограничи до 50-100 гр дневно (това прави около 1-2 филийки), като се предпочита типов или ръжен, които са по-малко калорични, а по-богати на витамини и минерални соли.

Основно правило при диетата е храната да бъде разнообразна и пълноценна. Не трябва да се гладува и да се усеща глад! За да потиснете апетита може преди хранене да изпиете чаша минерална вода или да изядете резенче ябълка или краставица.

Вместо да се лутате в изобилието от предлагани диети - точкови, лунни, житни, оризови и др, по-добре се снабдете с таблица за калориите на най-често употребяваните храни. Редовно и разумно контролирайте калориите. За отслабване те трябва да бъдат около 1400 дневно (но е индивидуално при всеки).

Увеличете консумацията на зеленчуци и ранно зреещи плодове през пролетта, по този начин ще задоволите нуждите на организма от витамини и минерални соли, ще отслабнете и ще се справите с пролетната умора.

В изобилие може да хапвате салата и маруля, спанак, тиквички, репички, лапад, коприва, краставици, домати, моркови, магданоз, пресен лук и чесън, ягоди, череши, вишни. Те са храни богати на витамин С, групата на витамин В, каротин, фитонциди, микроелементи, калий, магнезий, пектин, целулоза и др.

Ако се налага да отслабнете с повече килограми, добавете към диетата един или два разтоварващи дни. Ето едно примерно пролетно меню, което всеки може да спази, ако иска да отслабне:

Сутрин:
Шипков чай без захар, две блокчета топено сирене, една филийка хляб, 1 краставица.

Закуска в 10 ч:
Едно твърдо сварено яйце.

Обяд:
Супа от спанак или коприва, 100 гр печено месо (пилешко или телешко), салата в неограничени количества, една филийка хляб.

Закуска в 16 ч:
100 гр несладки плодове

Вечеря:
250 гр кисело мляко, салата в неограничени количества.

След нахранване не трябва да се усеща нито пресищане, нито глад. Задължително вечерята да бъде 2 часа преди лягане, а след вечеря е хубаво да си направите разходка. Препоръчват се напитки, богати на минерални вещества - минерална вода, айран, плодови и зеленчукови сокове.

Както всички други диети за отслабване и тази върви ръка за ръка с упражнения. Най-добре изберете подходящ за вас вид спорт и го упражнявайте според силите си. Ако нямате тази възможност - просто се движете на въздух и правете основни упражнения.

При диетата се отслабва цялостно. С подходящи упражнения ще атакувате проблемните зони - ханш, бедра, корем и т.н. Докато се храните диетично полагайте грижи за кожата, за да се избегне отпускането й. Всеки ден или поне 3 пъти седмично правете масажи, подхранващи маски, контрастни душове.

Проявете търпение в отслабването, защото то е различно за различните хора. Стремете се към умереното отслабване от 0.5 до 1 кг седмично. И не на последно място не се оставяйте да ви разубеждават, излишните килограми вредят не на друг, а на вас.