Пъдпъдъчи яйца - за какво помагат?

Пъдпъдъчите яйца се определят като супер храна и деликатес в много страни. Те са безценен източник на витамини А, В1, В2, В6, В12, Д, желязо, магнезий, цинк, мед, фосфор, аминокиселини и други полезни хранителни вещества. Протеините и аминокиселините в пъдпъдъчите яйца се усвоят лесно от организма и затова те са подходящи за диета и при интензивни физически тренировки.

Пъдпъдъчи яйца

Черупката на яйцето съдържа 27 микроелемента (желязо, сяра, мед, флуор, молибден, манган, фосфор, силиций, цинк и др). Силицият и молибденът подпомагат нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съдържанието на фосфор в яйцата от пъдпъдък усилва паметта, ускорява развитието на интелекта при децата и тинейджърите. В мини яйцата се съдържа голямо количество витамини от група В, което влияе положително на състоянието и работата на нервната система.

Микроелементи като калий, желязо и фосфор помагат на нормалното функциониране на мускулите на сърцето, укрепват стените на кръвоносните съдове, костната система и подобряват паметта. Мини яйцата са отличен източник на лесно усвоим от организма калций.

Пъдпъдъчите яйца могат да окажат положително въздействие при анемия, възстановяване след операция, главоболие, нисък имунитет, язва, гастрит, диабет. Неслучайно се използват от стотици години в китайската медицина. Познати са като храна афродизиак. Не съдържат от т.нар "лош" холестерол и помагат да се намали същия в организма.

Помагат за изчистване на организма от тежки метали и токсини. Рискът от салмонелоза е малък, поради високата температура на тялото на пъдпъдъка и особеностите на черупката на яйцето. Не причиняват алергични реакции.

По колко на ден? Макар и малки по-размери, не яжте повече от 20 яйца дневно, като препоръчителното дневно количество е 3-5 яйца.

Опитайте ги в тази пролетна салата с маруля, за да си осигурите много витамини!

Хранителна стойност в 1 яйце от пъдпъдък (9 гр)
Калории 14 Витамин А 49 IU
Мазнини 1 гр Витамин В12 0.14 мкг
Въглехидрати 37 мг Желязо 329 мкг
Протеини 1.2 гр Калций 5.8 мг
Рибофлавин 71 мкг Калий 12 мг