Злоупотреба с храната

У много хора във връзка с храненето, съществуват цяла редица погрешни нагласи и предразсъдъци, които постоянно препречват пътя към промяна на поведението. Такива са например следните схващания, които в никакъв случай не трябва да се толерират:

Злоупотреба с храната

Здравословното хранене е прекалено сложно и изисква много грижи, затова по-добре да се откажем от него и да си останем при досегашните хранителни навици.

Друго все още разпространено погрешно мнение е, че заетият с умствен труд човек трябва да се храни по-добре и по-богато. Това обаче съвсем не се потвърждава от науката за храненето.

Освен това много хора не познават калорийното съдържание на напитките (включително на алкохолните) или го подценяват.

Често се срещат и погрешни схващания относно броя на разпределението на храненията. Поглъщането на калориите има тежки последици тогава, когато се извършва на три или дори на по-малко хранения.

Друга грешка е да се смята, че за ядене не е нужно да се отделя много време. Тук намира израз неразбирането на жизнената функция, която има спокойното и правилно хранене. Храносмилателният процес се влияе съществено и от външните дразнители.

Явно е, че човек, който бърза, не дава на организма възможността да се подготви за храносмилането. Стомашните оплаквания, "ленивите черва" и други още по-явни разстройства и болести често се дължат на такива "невинни" пропуски.

Едни от най-лошите навици е прекалено богатата вечеря. Тя принуждава органите да извършват най-тежка работа. Това е причина за един немалък процент на проблемите със съня. Последното хранене трябва да бъде най-малко 3-4 часа преди лягане.

Наднорменото тегло значително допринася за редица болести на цивилизацията и доказано съкращава живота. Необходимо е да се приемат само толкова калории, колкото изискват физическото натоварване и особеностите на възрастта. Да се съобразяваме със следното основно правило: Всички калории, които не се изразходват, се натрупват под формата на тлъстини.

Със стареенето вредата от наднорменото тегло се увеличава. Възрастният човек трябва особено много да внимава с калориите. Към 50-годишна възраст е нужно да се премине на подходящ за възрастта състав на храната.

Добре е по възможност да се храним винаги в спокойна и културна обстановка. Да се стремим към разнообразие и правилно съчетаване на храната.

Редовното измерване на теглото е едно съвсем просто средство за съзнателно и сигурно предпазване от напълняване, тъй като ни позволява да регулираме по съответен начин количеството на приеманите калории.