Как да нямам пъпки по лицето?

Както дните с лоша коса, така и дните с лоша кожа могат да те направят неуверена в себе си. Една възпалена червена пъпка е достатъчна, за да се понижи самочувствието ти и да те прати при козметичката, която да я прикрие. Наречи ги петна, пъпки, изприщвания или кожно изриване, всички са различни варианти на акне.

пъпки по лицето

Пъпките по лицето се появяват, когато отворчетата на космените фоликули се запушват с мъртви кожни клетки, дори и в изглеждащите обезкосмени области като лицето. Запушената пора образува затворена пъпка, или малко жълтеникаво възелче. Ако съдържанието пробие през повърхността на кожата, при контакта с въздуха почернява и се появява пъпка.

А онези възпалени червени пъпки, спотайващи се точно под повърхността на кожата, се образуват, когато бактериите, които живеят във фоликула, се размножат и имунната система получи сигнал, че там ще има проблем. Борещите се с инфекцията бели кръвни телца се придвижват натам, за да противодействат на бактериите. Избухва война и ние, жертвите, оставаме с червенина, подутина, болезненост, обикновено на лицето, гърдите, гърба или раменете.

При някои жени акнето се появява около средата на цикъла - с овулацията - и се влачи до края на менструалния период. При други грандиозната им поява е първото нещо, което виждат на сутринта, или преодоляването на някоя стресова ситуация може да провокира акнето и да изпрати надигащи се над повърхността пъпки. И в двата случая виновникът е повишеното количество андрогени, или мъжки хормони.

Митове за акнето

Може би очакваш да ти кажем, че трябва да се откажеш от мазни храни, добре да почистваш кожата си и да се печеш на слънце, за да я "изсушиш"? Това са просто митове, които нямат нищо общо с решаването на проблема с акнето. Лекарите казват, че тези стратегии са неоснователни.

Мазната храна наистина не е влияещ фактор за акнето. Консумирането на храна като пържени картофи не е хубаво за твоята диета и за нивото на холестерола ти, но е без значение за това, дали на другия ден ще имаш пъпки. Не обвинявай и лошата хигиена за акнето. То няма нищо общо с мръсотията. В действителност честото миене може да раздразни кожата и да го утежни.

Идеята, че слънцето лекува акнето, също е невярна. Въпреки, че тенът може временно да прикрие пъпките ти, всъщност слънцето може да влоши акнето. Ултравиолетовите слънчеви лъчи проникват в повърхностния слой на кожата и разрушават стените на космените фоликули, което в края на краищата води до запушени пори и акне. Обикновено слънцето не бива обвинявано за пъпките, защото те се появяват около три седмици след пребиваването на слънце.

Съвети как да нямаш пъпки по лицето

 • Внимателно измий с pH-балансиран почистващ препарат за чувствителна кожа и топла (не гореща) вода. Не забравяй да се измиеш от под брадичката до линията на косата, тъй като тези место често се пропускат. Изплакни добре.
 • Използвай ръцете, а не кърпа. Търкането с кърпа може да влоши възпалението.
 • Просто кажи "не" на полиестерните гъби за търкане, които утежняват акнето. Насочи се към геловете за кожа.
 • Мий лицето не повече от два пъти на ден - сутрин и вечер. Твърде честото миене влошава акнето.
 • Ако мазната кожа те изкушава да се миеш по-често, бърши мазните участъци с гладка бяла кърпа през целия ден.
 • Използвай лосиони и гелове на водна основа или без масла, съдържащи хидроксикарбонови киселини. Тези слаби органични киселини помагат в борбата с акнето и запушените пори, като предпазват кожата от натрупване на стари клетки, които блокират порите. Използвай ги два пъти на ден.
 • Нанасяй слънцезащитен крем или овлажнител с фактор на слънчева защита (SPF) поне 15 всеки ден от април до октомври, когато слънчевите лъчи са най-интензивни. Слънцезащитните кремове, несъдържащи масла, по-малко запушват порите.
 • Ако косата ти е предразположена към омазняване, мий я с шампоан един път на ден. Дръж бретона далеч от лицето.
 • Използвай козметика и овлажнители, които не съдържат масла. Търси продукти с етикет "некомедоногенни".
 • Избягвай диета, богата на йод. Установено е, че в големи количества йодът влошава акнето.
 • Дръж лицето си далеч от телефона. Опирането на слушалката в брадата може да предизвика обрив, защото се притискат космените фоликули и мазнините на лицето могат да излязат. Редовното почистване на телефона е задължително.
 • Когато се появат пъпки, не ги чопли, изстисквай или пукай. При изстискването може да набуташ съдържимото по-навътре в запушената пора и да увеличиш възможностите за възпаление. Чопленето може да ти остави постоянен белег.