Арганово масло - течното злато

Аргановото масло принадлежи към типа масла, които са с богат състав на полинаситени мастни киселини. Нарича се още "златно масло", "течно злато" и се извлича от плодовете на дърво, което живее в Мароко.

Масло от Арган

То е едно от най-скъпите масла, които съществуват в света. Обикновено се използва в козметичната сфера, но може да бъде и лечебна добавка.

Любопитното е, че за производството на един литър от маслото са необходими 20 часа физически труд и обработка. Добивът се осъществява от бодливо дърво, поради което достъпът до него се затруднява. Получаването става, чрез студено пресоване на ядките на Арган.

В историята навлиза от 18 век в Близкия Изток. За сравнение - в Европа става известно едва през последните години. От мароканските жени се използва в продължение на стотици години с разкрасяваща цел.

Цветът му е наситен, а ароматът специфичен, имащ нотки на подправки и орех. Маслото се абсорбира доста бързо, в сравнение с другите масла.

Приложението му в действителност е доста широко. Маслото от Арган е в полза на ноктите, кожата, косата, подходящо е както преди, така и след слънчеви бани. При напукани устни употребата му е препоръчителна.

Маслото осигурява хидратация на ръцете, прави кожичките, около ноктите меки, заздравява ноктите. Съдържанието му осигурява регенерация на клетките, така че, ако искате еластична, обновена кожа, то това е вашето масло. То е със силно антиоксидантно действие.

Подходящо е и за чувствителна кожа и такава с акне.

При употреба, насочена към разкрасяване на косата можем да кажем, че е подходящ за суха, склонна към накъсване коса. Аргановото масло има високо съдържание на витамин Е. То пречи на накъсването и разцепването на косата.

Голяма част от козметичните продукти за коса са с арганово масло. Други основни предимства са запазване влажността на косъма, подхранване, облекчаване сърбежа на скалпа и защитаване от UV-лъчи.

В България аргановото масло е достъпно в чист вид, както и в съставките на много козметични продукти.

А ти ползваш ли натурално масло от Арган? Доволна ли си от ефекта му?