Витамини и минерали при акне

акне, проблемна кожаВземи си витамините, повтаряхи ни нашите майки. Сега имаме друга причина да вземем под внимание майчиния съвет. Определени витамини и минерали могат да помогнат за изчистването на проблемната кожа и акнето.

Витамини

Витамин А

Този витамин действа като антиоксидант, противодействайки на пораженията, нанесени от околната среда, и ускорявайки естествената способност на кожата да отстранява мъртвите клетки. Оптималното количество за деня е 2500 мкг (1500 мкг от добро хранене и 1000 мкг от добавки).

Най-добрите източници са храни, богати на бета-каротин, растително вещество, което в организма са превръща във витамин А.

Бета-каротините се съдържат в изобилие в моркови, сладки картофи, пъпеш, домати, тиква, броколи, зеле, кайсия, папая, манго.

Витамин В6

Този витамин помага за контролирането на акнето, особено при жените, чието акне се влошава с менструалния им цикъл. Помага за поддържане на равновесието на половите хормони. Може да се използва при предменструален синдром (ПМС) и менопауза. Оптималното дневно количество е 25 мг (5 мг - добро хранене, 20 мг - хранителни добавки). Предозирането причинява скованост и поражения на нервите.

Най-добри източници на този витамин са карфиол, зеле, чушки, банани, тиква, броколи, леща, боб, брюкселско зеле, лук, семена и ядки.

Витамин С

Аскорбиновата киселина подсилва имунитета на организма и помага на организма да се бори с инфекциите. Витамин С е антиоксидант и обезврежда замърсителите. Помага при стрес. Оптималната дневна доза е 2000 мг (200 мг от добри храни и 1800 мг от добавки).

Най-добри хранителни източници на витамин С са чушки, зеле, броколи, карфиол, ягоди, лимони, киви, грах, портокали, грейпфрут, домати.

Витамин Е

Този витамин също е антиоксидант и предпазва клетките от увреждане, подобрява зарастването на раните и е полезен за кожата. Препоръчителна дневна доза 250 мг (50 мг от добро хранене и 200 от хранителни добавки).

Най-добрите източници са слънчогледови семки, фъстъци, сусамово семе, боб, грах, пшенични зародиши, риба тон, сьомга, сладки картофи.

Минерали

Селен

Антиоксидантите му свойства помагат за намаляване на възпалението и в борбата с инфекциите. Дневното количество е 100 мкг (50 мкг - добри храни, 50 мкг - добавки).

Източници на селен са риба тон, стриди, гъби, херинга, извара, зеле, черен дроб, тиквички, треска, пилешко месо.

Цинк

Много хора с акне имат ниски стойности на цинк в тялото си. Често пъти с повишаване на нивото на цинка акнето се подобрява. Цинкът е важен минерал за оздравителните процеси. Помага и за здравия вид на косата. Препоръчва се следната доза: 20 мг цинк на ден (10 мг от доброто хранене и 10 мг от хранителни добавки).

Храни богати на цинк са стриди, орехи, зелен грах, скариди, ряпа, яйчен жълтък, пълнозърнеста пшеница, ръж, овес, фъстъци, бадеми.