Пърхот и други кожни проблеми по главата

Малките бели люспици по главата ти, наричани още пърхот, са нещо съвсем нормално. Те не правят впечатление, когато не са в голямо количество. В кожата протичат постоянни процеси на възстановяване. Клетките от дълбоките слоеве на кожата мигрират към повърхността и се излющват.

Нормално това представлява незабележим процес, тъй като повечето излющени клетки се измиват с шампоана. Понякога, поради отделяне на повече мастен секрет от кожата, клетките се слепват под формата на люспици.

грижи за косата

Себорейният дерматит представлява заболяване, което протича с обилно образуване на пърхот. При него обаче е налице сърбеж и зачервяване на кожата на главата. При себорейния дерматит се образуват люспи по веждите, носа и скалпа. Няма как да се прави профилактика против себорейният дерматит, но състоянието се лекува бързо с препоръчан от дерматолог шампоан.

Други, по-сериозни заболявания са псориазисът и екземата, които също изискват лечение под лекарски контрол. При псориазиса и екземата е налице възпаление на кожата със сърбеж и зачервяване, но в отделни полета, като люспите не отпадат при миене с шампоан. Псориазисът и екземата се познават и по наличието на бели люспести образувания по лактите, коленете и други места по кожата, включително по главата.

Образуването на пърхот често започва през пубертета и изчезва през менопаузата. Не е ясно защо, но кожните проблеми по главата се влошават във връзка с хормоналните промени по време на менструация и по време на бременността. Стресът също оказва отрицателно влияние върху образуването на пърхот и себорейния дерматит.

Лечение на пърхот

Ако страдате от псориазис или екзема, обърнете се към дерматолог. При пърхот или себореен дерматит смяната на шампоана и някои други обикновени средства ще почистят снежинките от раменете.

- Мийте косата си с шампоан против пърхот в продължение на две седмици. Това е най-лесният начин да установите дали нямате друго, по-сериозно заболяване. Най-добрите шампоани против пърхот съдържат катран, селен или цинков пиритион (проверете съдържанието върху етикета на шампоана). Те успокояват сърбежа и отстраняват люспите по скалпа. Всеки шампоан с такъв състав действа еднакво добре; просто трябва да изберете този, който ви допада. След две седмици ще разберете дали страдате от пърхот.

- За да получите ефект, след като нанесете шампоана, оставете го да престои 3-4 минути и тогава изплакнете обилно с вода. Така шампоанът ще бъде достатъчно време в контакт с кожата. Мийте косата си, когато имате повече свободно време. По-добре е да го правите вечер, тъй като сутрин, бързайки за работа, няма да оставите шампоана да престои достатъчно дълго. Три-четири минути не изглеждат много, но струват много. Освен това, миейки косата си вечер, по един лек и приятен начин се освобождавате и от стреса.

- След като установите, че наистина имате пърхот, използвайте мек, неутрален шампоан през ден. Редувай неутрален шампоан и шампоан против пърхот.

- Използвайте балсам след всяко измиване на косата, особено през зимата, за да избегнете изсъхването на кожата на главата.

- Правете си маслена баня веднъж седмично. Ще имате по-малко пърхот, ако поддържате влагата в кожата на главата. Затоплете 30 милилитра (около 1/8 чаша) зехтин в микровълнова фурна или на водна баня. Зехтинът трябва да е топъл, а не горещ. Втрийте зехтина в корена на косите си. Сложете си шапка за душ и останете така 30 минути. След това измийте косата с мек шампоан.

- Приемайте достатъчно течности, за да поддържате влагата в кожата на главата. Изпивайте около 2 литра (8 водни чаши) течности и изяждайте по един плод или зеленчук пет пъти на ден.

- Поддържайте влажен въздуха в спалнята си.

- Носете шапка. Слънцето и студът изсушават кожата на главата. Шапката предпазва кожата от изсъхване и обилно лющене, което води до появата на пърхот.

- Правете 5-минутни релаксации, за да отстраните стреса. Стресът често стои в основата на образуването на пърхот и други кожни заболявания на главата. Ако е налице ситуация, която може да предизвика стрес, отделете си няколко спокойни минути - разходете се, слушайте приятна музика или просто гледайте през прозореца навън в продължение на 5 минути. Ако сте изпаднала в стрес, правете релаксиращи упражнения. Спокойни, по-лесно ще постигнете контрол и върху пърхота.

Ако след двуседмично миене с противопърхотен шампоан продължавате да имате люспи по главата, вероятно страдате от псориазис или екзема. Това са упорити заболявания, които изискват лекарска намеса. Вероятно страдате от тези заболявания и ако по главата се забелязват полета от бели люспести плаки или ако изпитвате постоянен сърбеж. Ако е така, имате нещо повече от обикновен пърхот и трябва да се консултирате с лекар.

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net във Facebook. Там споделяме новите статии и още много мисли за мотивация, снимки, видео упражнения, които да ви помагат и вдъхновяват по пътя към стройната и здрава фигура!