Природно лечение с морска вода

Лечебните свойства на морската вода са известни на човечеството още когато Хипократ за първи път използва думата таласотерапия (морелечение, "thalassa" на гръцки означава вода, а "therapia" - лекувам) през 4 в. пр. Хр. Хипократ е наричан баща на модерната медицина и реално е първият, който използва морската вода за лечение.

Природно лечение с морска вода

В морската вода се съдържат 84 жизненоважни елементи за човешкото тяло - минерални соли, витамини, микроелементи и аминокиселини. Нещо повече тя е богата на живи микроорганизми, които я обогатяват с антибиотични, антимикробни и антибактериални вещества. Минералният състав на нашите тела, който е подобен на този на морската вода. Ето защо човешкото тяло лесно усвоява тези ценни елементи от нея.

Морската вода е чудесно изчистващо и лекуващо средство и помага при проблемна кожа. Солта, която се съдържа в морската вода премахва токсините от кожата и действа като естествен ексфолиант - премахва мъртвите клетки и подпомага създаването на нови. Кожата се подхранва с минерали. Например магнезият в нея ще подобри цялостния вид на кожата и ще я хидратира. Морската вода помага за лекуване на редица кожни проблеми като розацея, псориазис, екзема и атопичен дерматит.

Има антисептични свойства много ценни за лекуване на малки рани, порязвания, ожулвания и обриви. Солената морска вода изчиства раните. Морската вода подобрява състоянието на кожата, повишава нейната еластичност и както се вижда лекува редица кожни проблеми.

Сигурно сте забелязали, че когато сте на море косата става суха и се заплита в гребена. Това е така, защото морската вода е един вид природен шампоан за косата. Солта във водата премахва мазнините от косата и кожата на главата. Не бързайте, обаче да се тревожите, като бонус тя премахва и химикалите натрупани с времето от използването на различните козметични продукти за коса. Вероятно е да премахне пърхота и дори да придаде обем на косата.

Друго полезно свойство на морската вода за здравето е, че може да се прилага като промивка на запушен нос. Облекчава симптомите при настинка и грип, помага при бронхит, синузит и белодробни проблеми.

Не трябва да се пропуска факта, че с плуване се отслабва неусетно. Резултатите са трайни, защото когато плуваш използваш мускулите на раменете, ръцете и краката, които иначе не се натоварват. Ето защо плуването е чудесно упражнение за плажа.

Морският въздухът е богат на озон и проявява по-голяма окисляваща способност. При морско вълнение той се обогатява с фини капчици вода (аерозоли) и затова се отличава с повишено съдържание на йод, бром, флуор и др. Когато човек е на морският бряг, тези елементи под формата на йони попадат в дихателната лигавица и се поглъщат от нея. Така чрез дихателната лигавица морският въздух проявява разнообразни лечебни свойтва. Затова морското крайбрежие се сравнява с огромен естествен инхалатор.

Изчиствайки се от вредните токсини, които са причина за толкова много болести, се засилва имунитета. Водородните йони, които се съдържат във морския въздух и вода са мощни антиоксиданти. Йодът пък като естествен антисептик повишава способността на организма да се бори с инфекции, убива паразити, бактерии и гъбички.

Звукът на морски вълни пък намалява стреса и ще ви релаксира. Магнезият, литият и бромът от морската вода в комбинация със слънчевите лъчи ще те избавят от излишните нерви и отрицателни емоции. Подобрява се и качеството на съня.

Морето помага да се преодолее психическата и физическата умора. Движението край морето е приятно, човек с удоволствие се разхожда по пясъка и плува във водата, бодър е, закалява се. Морската вода е чудесна природна терапия - лекува редица кожни проблеми, подобрява настроението и има профилактичен и възстановителен ефект върху целия организъм.