Растителни антибиотици

Много преди да бъде създадено лекарството антибиотик, хората са открили храни и билки, които защитават и лекуват организма от инфекции и болести. Освен че вредните микроорганизми не са станали устойчиви към тях, те нямат лоши странични ефекти върху организма. Ето 5 от най-силните природни антибиотици, за да сме здрави и да не пропускаме тренировки:

Растителни антибиотици

1. Чесън

Чесънът е силен естествен антибиотик, използван от хиляди години. Притежава антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства. Защитава организма и улеснява справянето му с бактерии. Богат е на натурални антиоксиданти, които подкрепят имунната система и унищожават свободните радикали. Ключовата съставка в чесънът, която се бори и унищожава вредните бактерии, е алицинът. Яжте суров чесън, за да я активирате.

Прочети още: Чесън срещу настинка

2. Мед

Медът е най-добрият антиботик, антимикробно, противовъзпалително средство и антисептик познат на човечеството. Комбинацията от мед и канела лекува настинки, бори вируси и бактерии, повишава имунитета. Действа успокояващо за храносмилателната система, премахва токсините от кръвта и помага на черния дроб да работи по-ефективно.

Прочети още: Пчелен мед и Прополис (пчелен клей) - естественият антибиотик

3. Ехинацея

Ехинацеята има противовъзпалителни свойства, стимулира имунитета и помага при инфекции. Най-често се сещаме за билката при простуда и грип, защото е много ефективна срещу бактерии.

4. Зеле

В зелето има много витамин С. 100 грама от него осигуряват 72% от дневната нужда на организма. Яжте го сурово на салата или като гарнитура. Това е лесен начин да подобрите храносмилането и да се възползвате от естествените му антибактериални свойства.

5. Богати на пробиотици храни

Ферментирали храни са богати на антиоксиданти и пробиотици. Пробиотиците са важни за здравето микроорганизми, които се грижат за естествената чревна флора, подобряват храносмилането и засилват имунитета. Те подобряват усвояването на протеини. Бонус от прием на храни богати на пробиотици е, че те помагат на организма по-лесно да се справя със стреса.

Прочети още: Кисело зеле

Други полезни храни са лимон, лук, джинджифил, от подправките - канела, кимион и лют червен пипер. Добавени към ястията те имат пречистващо действие и свойства на антибиотик.

Недостатък на растителните антибиотици е, че е необходимо повече време, за да ни излекуват. Но реално и нашето тяло също се нуждае от време, за да оздравее. Ако лекуването със синтетичен антибиотик е наложително, не трябва да се отказвате от приемът му. За да намалите страничните му ефекти е препоръчително да приемате подходящи пробиотици по време и след лечението, за което се консултирайте с вашият личен лекар.

"Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!" (Хипократ)