Растителни източници на протеини

Най-ценни са протеините, които се съдържат в млякото, месото, яйцата и рибите. Те дават всички аминокиселини, от които организмът се нуждае, за да образува собствени белтъчини. Освен това са и по-лесно смилаеми в сравнение с тези от растителен произход.

За да могат растителните протеини да се използват напълно е необходимо едновременно да се допълват с малко количество протеини от животински произход. Без белтъчини не може, затова тяхното набавяне трябва да става ежедневно.

Растителни източници на протеини

Протеините участват в укрепването на костите, засилване на имунната система, защита от сърдечни болести и др. Приемът на протеини помага и за поддържане на телесното тегло. Когато става дума за протеини първото за което се сещаме са пилешко или телешко месо, яйца, извара...

В тази статия ще ви посочим няколко различни протеинови източника, с които да разнообразите дневното меню.

Боб

Бобът е известен с високото съдържание на фибри, но знаехте ли че също така е богат и на протеини. В 1 чаена чаша сготвен боб има от 10 до 18 гр протеини, в зависимост от сорта. Може да го приготвяте по много различни начини и е евтин. Ако включите боб в диетата си ще намалите риска от сърдечни болести и някои видове рак. Според проучване, който яде боб тежи средно с 3 кг по-малко и има по-тънка талия в сравнение с хора, които не ядат боб. Колкото до "малкия" страничен ефект, накисвайте боба във вода преди да го сготвите и изхвърляйте водата след първото завиране, за да го избегнете.

Киноа

Киноата е също първокласен източник на протеини. Семето е култивирано от древните инки в Южна Америка и стана изключително популярна храна в наши дни. 1/4 чаена чаша киноа сготвена осигурява 5 гр протеин. Изключително богата на аминокиселината лизин, която е важна за възстановяването и растежа на тъканите. Може да добавите киноа в супи и салата. Използвайте вместо ориз в различни рецепти.

Соя

Соята съдържа всички основни аминокиселини, от които се нуждае тялото на човек. От нея се приготвя соево мляко, тофу, соево сирене, соево кисело мляко и много други. Съдържанието на протеин в 100 гр соя е около 37 гр.

Ядки и семена

Ядките и семената са също източник на протеини различен от месото. 30 грама осигуряват около 6-9 грама белтъчини. Те също така са богати на мазнини, витамини и минерали. Добавяйте в сандвичи, салати и смутита.

Други (не)познати растителни източници на протеини

Съществуват много различни източници на протеини, които да включите в хранителния режим. По този начин не само ще внесете разнообразие в храненето, но и ще си осигурите всичко необходимо за отслабването, растежа на мускулите и добри резултати във фитнеса.