Храни богати на протеини

Протеините (белтъците) изграждат всички живи клетки. Те са нашите градивни елементи. Едновременно с това могат да бъдат и източник на енергия. При разграждането на 1 гр протеин се освобождава 4,1 ккал енергия. Общо протеините трябва да представляват 15 до 25% от нашата храна.

Протеини

Ако потърсите информация за протеините в учебниците по биология ще прочетете следното:

Белтъците са изградени от аминокиселини. В организма част от аминокиселините могат да се образуват от въглехидрати и мазнини. Те се наричат заменими аминокиселини.

Друга част не могат да се образуват в организма и се наричат незаменими аминокиселини.

Ако съдържат незаменими аминокиселини, белтъците се наричат пълноценни, а ако не съдържат такива се наричат непълноценни.

Белтъците са главния градивен материал. Те съставят основната част на цитоплазмата и ядрото на клетките. Ензимите и някои хормони също имат белтъчен състав.

Белтъците са задължителен компонент за всяка жива клетка и изпълняват редица функции. Повече от половината от сухото вещество на организмите е белтък.

Храни богати на протеини (белтъчини) са месо, птиче месо, риба, мляко, яйца (от свободно отглеждана кокошка), боб, леща, ядки, семена, соя (например тофу), кинуа (южноамериканско зърнено растение, готви се като ориза) и зърнени продукти. Зеленчуците също съдържат и протеини, и антиоксиданти (например грах, царевица и броколи).

Богатите на протеин храни са добри източници на витамини от група В, желязо и цинк.

Ако сте вегетарианци можете да разчитате на млечните храни като източник на протеини. Ако сте алергични към млякото може да го замените със соево, овесено или оризово мляко.

Други растителни източници на протеини.

Като хранителна добавка протеинът доставя необходимото допълнително количество на организма и помага за изчистване на излишните мазнини. Тези, които тренират редовно се нуждаят от повече протеин в сравнение с другите хора. Без необходимото количество протеин тялото ще се нуждае от по-дълго време за възстановяване след упражнения. Също така и трупането на мускули ще е по-бавно.

Протеини във всекидневното хранене

Поне половината от дневното количество протеини трябва да идва от растителни източници. Те осигуряват на организма фибри и различни фитонутриенти (фитохимикали), необходими за да бъдете здрави.

Избирайте чисто, не тлъсто месо като изрязвате всяка видима мазнина, премахвайте кожата на пилето и пуйката и отказвайте обработени храни като хамбургери, кренвирши и различни пържени или пушени продукти.

Включете бобът и лещата в супите, салатите и изобщо в поне 2 порции от дневното си меню.

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net в Facebook. Там споделяме последните статии и още много мотивиращи мисли, снимки, видео упражнения, които да ви вдъхновяват и помагат по пътя към стройната фигура!