Разделно хранене с цел отслабване?

Разделното хранене е популярен хранителен режим, за който са изписани много книги, но дали наистина е ефективен при отслабване и действа ли пречистващо за организма?

Разделно хранене

В основатата на разделното хранене стои една идея за "правилно" комбиниране на храните (или групи храни). Приемането на протеинови и въглехидратни храни се отделя категорично в отделни хранения, а обосновката е, че за ефективното храносмилане са необходими различни ензими. "Неправилното" комбиниране на храните пък затруднява организма и води до затлъстяване.

Правила на разделното хранене

  1. Основно правило: Да не се смесват протеини с въглехидрати.
  2. Прием на храни богати на протеини или въглехидрати да става през 4 часа.
  3. Плодовете да се хапват отделно.
  4. Мляко не може да се съчетава с храни съдържащи протеини или въглехидрати и изобщо млечните продукти се ограничават до 1 път седмично.
  5. Тестените храни се изключват напълно от менюто.
  6. Храни като боб, леща, грах също се изключват, тъй като съдържат в състава си едновременно протеини и въглехидрати.
  7. Не се комбинират в едно хранене 2 или повече протеина.
  8. Въглехидратите могат да се комбинират.

Доводите на разума

Основната теория на разделното хранене е, че преработването на протеините става в киселата среда на стомаха, а въглехидратите в алкалната среда на тънкото черво. Едновременното им приемане води до процеси на "гниене" в стомаха.

На практика, обаче, преработването продължава в дванадесетопръстника, за който не важи разделно храносмилане. Т.е природата се е погрижила да се преработват безпроблемно и едновременно въглехидрати, мазнини и протеини.

Меню съобразено с принципите на разделното хранене не е пълноценно и балансирано. То води до недостиг на желязо, витамини и други хранителни вещества. Нещо повече, при продължително разделно хранене организмът губи способността си да обработва смесената храна.

В противоречие с режима е и фактът, че реално повечето храни са съчетание от протеини, мазнини и т.н, т.е няма как да бъдат приемани разделно.

Няма доказателства, че разделното хранене е по-ефективно при отслабване в сравнение с други диети. Намаляването на теглото се дължи по-скоро на приема на по-малко калории отколкото се изразходват, поради ограничените комбинации на храните.

Отслабване настъпва и поради факта, че се подобряват часовете на хранене, изгражда се режим през 4 часа. В менюто се включват повече плодове и зеленчуци, а се изключва приема на захар, тестени и захарни изделия, кафе, сол.

Въпреки лесните си правила и липсата на ограничения в количеството, разделната диета не е подходяща за деца, тийнейджъри, бременни и кърмачки. Ако все пак решите да опитате, трябва да знаете, че не се препоръчва да спазвате разделно хранене повече от 1-2 седмици.

В заключение, преди да преминете на разделно хранене с цел отслабване, помислете дали пък тежестта в стомаха не се дължи повече на големите количества храна, отколкото на смесването им.