Кремълска (Точкова) диета

Кремълската (още популярна като точкова) диета представлява ниско въглехидратен режим за отслабване. При него се ограничава приема на въглехидрати с идеята организма да използва за енергия натрупаните като запас излишни мазнини. Диетата е подобна на режима на Аткинс.

Точкова диета

В точковата диета всеки продукт съдържа условна единица или точки, като 1 точка = 1 гр въглехидрати. Според правилата на диетата, за да се отслабне менюто трябва да съдържа дневно около 40-45 точки, за запазване на теглото - до 70-75 точки, ако искаш да напълнееш над 75 точки.

Хората не сме едни и същи, тези цифри не би следвало да са еднакви за жена с тегло 50 кг и 80 кг. Затова, ако ще сваляш килограми не се води сляпо от тези цифри, а направи малка вариация на диетата. Изчисли колко въглехидрати са ти необходими дневно. За ниско въглехидратна диета, каквато е по същество точковата - умножи килограмите си по 1.1 гр въглехидрати. Резултатът ще бъде количеството точки/въглехидрати за деня.

В Интернет можеш да откриеш списък с храни и броя точки, които те съдържат. В тази статия няма да откриеш подобна таблица с точки. След като 1 гр въглехидрати са 1 точка, лесно може да се ориентираш кои храни да ядеш, само като четеш етикетите. Например, ако в 100 гр от даден продукт се съдържат 20 гр въглехидрати, той ще ти носи 20 точки.

С точковата диета се отслабва, защото се избягват сладките храни, изделията от брашно, картофи, ориз... Въздържаш се от богати на много въглехидрати плодове, зеленчуци и фрешове. Може да ядеш риба, месо, кашкавал и зеленчуци с малко въглехидрати. Протеините са неограничени, за сметка на въглехидратите.

За да има ефект от точкова диета, трябва да я спазваш разумно. При спазване ѝ е важно да се стремиш към разнообразие и баланс в храненето, като не трябва да се страхуваш от сложните въглехидратите, но трябва да избягваш простите въглехидрати. Не нарушавай нормалния си режим на хранене и не изключвай напълно плодовете и мазнините от менюто си.

Друга честа грешка е прекаления прием на месо и месни продукти, който също не е полезен за здравето. Пий много вода и тренирай 3 пъти седмично. Кремълската диета не е диета за бързо отслабване. Тя не е препоръчителна за хора с хронични заболявания - сърдечно-съдови, стомашни, бъбречни, също така за бременни и кърмещи жени, диабетици, тинейджъри.

Пожелаваме ти успешно точкуване, но не се храни с вредни храни (примерно пържено, колбаси, алкохол и т.н), само защото съдържат малко точки!