Високо въглехидратна диета

Излишните килограми могат да бъдат свалени и без да се отказвате от вкусните сладкиши. Достатъчно е да следвате принципите на високо въглехидратната диета и да тренирате поне 2 пъти седмично.

Истината е, че въглехидратите имат място на трапезата, когато говорим за здравословен начин на хранене. Заради голямото количество енергия, която те освобождават, много хора погрешно смятат, че от тях се пълнее. Това се случва само ако енергията не бъде изразходвана.

Високо въглехидратна диета

Ето защо с правилен режим и две тренировки седмично можете да си хапвате вкусотии. Високо въглехидратната диета е режим за отслабване, при който се контролират калориите с помощта на въглехидрати полезни за здравето.

Този тип хранене набира все повече почитатели, понеже за дълго строгите диети бяха пратили картофите в забвение. Най-предпочитани са храни, които съдържат т.нар резистентни нишестета, които почти не се обработват в стомаха.

В тази диета присъстват всички групи храни, но са добре балансирани. Примери за високо въглехидратни храни - боб, банани, леща, грах, кафяв ориз, овесени ядки.

Всяко от храненията трябва да набавя на организма около 10 грама резистентно нишесте, и не по-малко от 1/4 от всяко трябва да се състои от високовъглехидратна храна.

Остатъкът може да бъде месо без мазнини, млечни храни, здравословни мазнини, зеленчуци и плодове. Веднъж седмично може да се яде блокче черен шоколад или друг десерт. Често при такъв тип хранене обаче организмът се нуждае от калций като хранителна добавка, така че се консултирайте с лекар, преди да започнете диетата.

Диетата започва с едноседмичен план за детоксикация чрез приема на около 1200 калории дневно, разпределени в 4 хранения. После калориите се увеличават до 1600 и съответно 5 хранения, с високо въглехидратен продукт във всяко от тях.

Въпреки че се яде по-малко, високото съдържание на устойчиво нишесте и фибри тушира глада и балансира кръвната захар, подпомага и изгарянето на мазнини.

Примерно меню за високо въглехидратна диета

Ден 1

Закуска: Купичка кисело мляко с банан

Обяд: Картофи на фурна с копър и чесън, салата с домати и сирене

Следобедна закуска: Купичка кафяв ориз с гъби, ябълка

Вечеря: Кафяв ориз с гъби, салата по избор, ябълка

Преди лягане: Банани

Ден 2

Закуска: Кисело мляко с банан

Обяд: Боб на фурна с месо, голяма зелена салата

Следобедна закуска: Портокали, сурови ядки

Вечеря: Варен картоф, пилешко филе, доматена салата със сирене

Преди лягане: Банани

Ден 3

Закуска: Кисело мляко с банан

Обяд: Леща, салата по избор, ябълка

Следобедна закуска: Филия пълнозърнест хляб с шунка

Вечеря: Варен кафяв ориз, парче риба на скара

Преди лягане: Банани

Ден 4

Закуска: Кисело мляко с банан

Обяд: Омлет със зеленчуци, печени картофи и домат

Следобедна закуска: Кисело мляко, филийка пълнозърнест хляб със сирене

Вечеря: Картофена салата с лук, парче варено пиле

Преди лягане: Банани