Разтоварващи дни за отслабване

Разтоварващите дни са от голямо значение при отслабване. Те могат спокойно да се прилагат при домашни условия. Практически е доста трудно да се поддържа ежедневно ниско енергийно меню, когато сме на работа. Освен това понякога се случва на различни празненства да нарушим диетата. В тези случаи на помощ ни идват разтоварващите дни.

Разтоварващи дни

Какво представляват те?

През разтоварващите дни се консумират мляко, млечни произведения, плодове и зеленчуци и дневният енергиен внос е между 600 и 1000 ккал. Провеждат се 1-2 пъти седмично. Особено подходящи са почивните дни (събота или неделя).

Практиката показва, че през работната седмица не винаги е уместно да се намалява толкова много енергийният внос. Ако единият от почивните дни е разтоварващ, то другият може да бъде посветен на екскурзия в планината. Увеличеният разход на енергия обуславя малко по-калорична храна в сравнение с предишния ден (например 1500 ккал).

Ако в програмата за отслабване два дни от седмицата са разтоварващи, единият трябва да бъде с растителни продукти (плодове, зеленчуци или сокове), а другият с млечни (мляко, извара и т.н.).

По-долу ще дадем примерни менюта за разтоварващи дни. Ако в началото на тяхното провеждане се усеща глад, храната може да се увеличи малко, като между две хранения се включи чаша прясно мляко или едно блокче топено сирене, или плод и т.н.

През разтоварващите дни се консумират зеленчуци или не добре узрели плодове в количество от 1,5 до 2,5 кг дневно, разпределени на 5-6 порции. Може да се ползват и някои подправки (магданоз, копър, джоджен, лимонов сок), които подобряват вкуса и обогатяват храната с витамини и соли.

Примери за разтоварващи дни:

Зеленчуково-плодов ден (635 ккал) - През целият ден се приемат 1,5 кг ябълки, портокали или грейпфрути, разпределени на 6 порции, и 0,5 кг зеленчуци - домати, зеле, моркови, червено зеле, зелена салата, краставици и др.

Млечен ден (997 ккал) - Шест пъти дневно се приема по 200 г прясно или кисело мляко без захар и 100-200 г сок от плодове или моркови.

Ябълково-оризов ден (554 ккал) - Три пъти на ден се консумира мляко с ориз (150 г мляко с 25 г ориз без захар) и 1 кг ябълки за останалите 2-3 хранения.

Кисело мляко с магданоз (640 ккал) - Към 1 кг кисело мляко се прибавя 100 г (две връзки) магданоз, ситно нарязан. Получената смес се разделя на пет части и се приема през равни интервали за целия ден. Ако се усеща глад, киселото мляко може да се увеличи с още 250 г. Към сместа може да се прибавят краставици или зелена салата. Този разтоварващ ден е много сполучлив. Киселото мляко доставя на организма ценни белтъчини, а магданозът има диуретичен ефект и освен това е богат на витамин С (около 114 мг%). Така не се намалява работоспособността.

Прясно мляко с чай (915 ккал) - Към 1,5 л прясно мляко (без захар) се прибавя 1-2 чаши чай. Получената смес се разделя на 6-7 части и се консумира през равни интервали. Този разтоварващ ден също е много ефикасен. Чаят може да се замени с кафе.

Ден с извара (525 ккал) - Изварата (600 г) се разпределя на пет порции. Освен това се приемат 2-3 чаши кафе или чай с лимон. Изварата е богата на белтъчини, съдържащи незаменими аминокиселини. Тя засища добре и не се чувства глад.

Месен ден (900 ккал) - 500 г не тлъсто месо се разпределя на 4-5 порции. Освен това обилно се консумира салата от листни зеленчуци, краставици, домати и др.

Други примери за разтоварващо хранене:

1,5 ряпа се настъргва на ренде и се оставя 15 минути под течаща вода (с това се премахва неприятният за някои вкус на ряпата). Смесва се с 1 кг кисело мляко. Получената смес се разделя на 5 порции.

Сутрин се консумират 2 портокала, в 10 часа - чай с лимон, на обяд - 250 мл ябълков сок (или сок от моркови), в 16 часа - кафе или чай, на вечеря - 2 портокала.

На закуска и вечеря се консумират по 150 г сварени картофи, на обяд 200 г извара, в 10 и 16 часа - кафе или чай.

1 кг червено зеле, настъргано на ренде, поръсено с лимонов сок и една кафена лъжичка олио или зехтин, и 6 печени ябълки се разпределят на 5-6 порции.

1 кг моркови и 1/2 кг ряпа се настъргват на ренде и се поръсват с лимонов сок и олио или зехтин. Зеленчуците и 200 г извара се разпределят на 5-6 порции.

Тридневно меню

Веднъж или два пъти месечно в разстояние на 3 последователни дни (974 ккал средно на ден) препоръчваме следното меню:

Сутрин:
1 твърдо сварено яйце, чаша чай (кафе).

10 часа:
100 г кашкавал Витоша или 2 блокчета топено сирене.

Обяд:
Не тлъсто месо с една чаша доматен сок или салата.

16 часа:
Два домата или две ябълки, или 1 грейпфрут, или моркови, или краставици.

19 часа:
Една чаша прясно мляко.

1 час преди лягане:
Сок от един лимон в чаша хладка вода.