Познатият и непознат спанак

Спанакът е донесен в Европа през 12 век, а за негова родина се счита древна Персия. Спанакът е растение с малко калории, много витамини, минерали и фитонутриенти (това са естествени растителни вещества с хранителна стойност).

спанак

Днес спанак се отглежда почти навсякъде по света. Цената му е ниска, нещо повече, спокойно може да го отглеждате в собствената си градина. Ето защо не е никак учудващо, че съществуват голям брой здравословни и диетични рецепти със спанак.

За да не изгуби своите хранителни качества е добре спанакът да се яде докато е още свеж. Няколко дни след като бъде откъснат вече са изгубени половината от най-ценните му качества.

Хубавото на спанака е, че дори и сготвен, той пак ще запази ценните си свойства, значително обаче ще намалите количеството на витамин С и фолиева киселина. Затова приготвяйте го и суров, и сготвен (много здравословен вариант е да го приготвите на пара). Независимо от начина на обработка винаги добре измивайте спанака под силна струя вода.

Спанакът е източник на витамини и минерални соли, които се губят, ако го попарим и изхвърлим водата. Същото важи и за морковите, които цяла зима се намират на пазара.

Спанакът е богат на фибри. Ето защо той и най-вече салатите от спанак са чудесно допълнение към всеки режим за отслабване. Спанакът засища глада за по-дълго време и значително намалява броя на калориите, които приемате през деня. Затова преди основното ястие, хапнете спанак и значително ще увеличите успеха на своята диета.

Ето и част от хранителните стойности на спанака:

Съдържание на витамини в 100 гр спанак
Витамин А 9376 IU Витамин В6 0.2 мг
Бета каротен 5626 мкг Витамин В9 194 мкг
Витамин В1 0.1 мг Витамин С 28.1 мг
Витамин В2 0.2 мг Витамин Е 2 мг
Витамин В3 0.7 мг Витамин К 483 мкг
Витамин В5 0.1 мг

Съдържание на минерали в 100 гр спанак
Калций Мед Желязо Магнезий Манган Фосфор Калий Селен Цинк Натрий
99 мг 0.1 мг 2.7 мг 79 мг 0.9 мг 49 мг 558 мг 1 мкг 0.5 мг 79 мг

Калориите в 100 гр спанак са само 23 (от които от протеини - 7, мазнини - 3.3, въглехидрати - 12.8). Спанакът съдържа още фитонутриенти - алфа липоева киселина, полифеноли, каротеноиди антиоксиданти, коензим Q10 и др.

Спанакът поради съдържанието на доста голямо количество оксалова киселина не се дава на болни с бъбречни заболявания. Той е забранен и при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, тай като съдържат растителен секретин (вещество, което възбужда дейността на стомашните жлези). Спанакът се препоръчва на болни от анемия, при общо изтощение, затлъстяване, сърдечно болни и др.