Сух четков масаж - грижа за тялото в домашни условия

Сухият четков масаж е елементарна техника, която всеки може да прави сам, за да премахне мъртвите клетки, да подобри дейността на кожата и на лимфната система, благодарение на която организма изхвърля вредните токсини от тялото.

Сух четков масаж

Както подсказва името, масажът представлява четкане на тялото с помощта на най-обикновена четка за баня. В началото избери по-нежна четка, с времето може да използваш и по-твърда. Ако нямаш четка може да използваш кърпа или гъба.

Масажът отнема 10-30 минути. Зависи от времето, с което разполагаш, но за постигане на резултати минимумът е поне 10 минути. Може да го правиш всеки ден или няколко пъти в седмицата. При децата е най-добре да се започне с 5 минутен масаж, като всеки ден времето се увеличава с 1 минута, докато се достигнат 10 минути.

Как се прави този вид масаж?

Триеш тялото със суха четка до зачервяване. За жените е добре четкането на корема и гърдите да става на кръгове от дясно на ляво. Започва се от лицето и се приключва със стъпалата.

Ако го правиш сутрин, ще се събудиш по-бързо и ще започнеш деня с енергия. Може да се каже, че този масаж е добър заместител на сутрешната гимнастика, а защо не и добавка към нея, която допълнително ще раздвижи кръвта ти.

Ако страдаш от безсъние, прави масажът вечер преди лягане и ще си осигуриш спокоен сън.

Още ползи от сухия четков масаж:

- Почиства лимфната система;
- Премахва мъртвите клетки от кожата;
- Усилва кръвообращението;
- Повишава имунитета и закалява;
- Премахва токсините;
- Балансира хормоните;
- Стяга кожата;
- Намалява целулита;
- Подобрява еластичността и забавя стареенето на кожата;
- Тонизира мускулите;
- Подобрява работата на нервната система;
- Подпомага храносмилането;
- В полза на отслабването;
- Освежава и ободрява организма.

Препоръчва се при високо кръвно налягане, неврастения, ревматизъм, подагра, обилно изпотяване на ръце и крака, безсъние и др. Масажът не се препоръчва при наранена или изгоряла от слънцето кожа, както и при наличие на разширени вени. При бременност се консултирай с лекар.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя защитава тялото ни от вредните вещества и бактерии. Същевременно ни позволява ефективно да се изчистваме от токсините. Нашата кожа последна получава хранителни вещества, но първа сигнализира за недостиг и липса на баланс в организма.

Най-добрият начин да се грижим за кожата си е богата на хранителни вещества, разнообразна диета. Избягвай прекалената употреба на козметични продукти, тъй като много често те съдържат вредни съставки. Ако ти се налага да използваш козметика, заложи на такава с качествени и натурални съставки. И не на последно място, за да се чувства наистина прекрасно твоята кожа, добави към дневния си режим редовни тренировки и сух четков масаж.