Съвети за хубав тен

За да хванеш тен, колкото се може по-бързо, при това без риск за здравето, имаш нужда от специални средства. Те активизират защитните механизми на кожата и я подготвят за загара. Въпреки всичко обаче, трябва да помниш, че даже ако небето не се вижда от облаци, не си струва да излизаш от вкъщи без слънцезащитен крем – отразените слънчеви лъчи в голямо количество също са вредни.

съвети за хубав тен

Някои смятат, че ако няма "изгорено" по кожата, значи всичко е наред. Всъщност, кожата започва да изпитва проблеми още преди появата на червените петна по нея. Затова защитният крем трябва да се нанася предварително – 20-30 минути преди излагането на слънце, а пък ако лежиш на плажа – то на всеки 1 час.

Най-важното откритие в технологията на безопасния тен е защитата от UVA-лъчите. Именно те, прониквайки във всяка една клетчица изсушават кожата, карат я да се състарява значително по-рано, стават причина за появата на бръчки и даже могат да предизвикат рак.

Тезата "брюнетките хващат тен, блондинките – изгарят" се опровергава от последните изследвания на генетиците. Учените са открили ген на тена, диктуващ поведението на кожата, изложена на слънце. Именно той отговаря за това, че при някои хора организмът изработва повече червен, отколкото кафяв меланин. Този дисбаланс повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Разбира се, този ген притежават повечето червенокоси и блондинките, но също така и 16% от брюнетките. А по данните от анкетите, половината от бързо изгарящите блондинки смятат, че имат мургава кожа, и си избират слънце защитни средства с по-малък защитен фактор.

И така, преди да се запътиш за морето, още веднъж си спомни, колко бързо обикновено изгаряш. Определяйки правилно своя тип кожа. Ти ще можеш да избереш оптималното защитно средство.

Как да определиш своя тип кожа?

Съществуват 6 типа кожа

1 тип. Кожата е много бяла, лесно изгаря и почти не хваща тен. Такъв тип кожа имат хората със сини и зелени очи, и които са наградени с лунички. Това като цяло са шотландците, англичаните и ирландците. Към този тип се отнася и детската кожа.

2 тип. Кожа, способна да хване тен, но много чувствителна. Носителите на този тип кожа – в основата си са отново англичаните, шотландците и скандинавците.

3 тип кожа. Кожа, способна бързо да хваща тен, но също така бързо може и да изгаря. Това са американците, жителите на Централна Европа.

4 тип. Притежателите на този тип кожа хващат тен бързо и без изгаряния. Като цяло имат тъмна коса и очи. Към тях се отнасят жителите на Средиземноморието.

5 тип. Кожата хваща тен лесно и бързо, без изгаряния. Този тип кожа имат най-вече мексиканците, испанците, източните народи, някои африканци.

6 тип. Кожата е тъмна, лесно понасяща слънчевите лъчи. Това са хора с черни коси и тъмни очи. Към тях се отнасят африканците, афроамериканците, аборигените на Австралия и тропическите страни.

В България присъстват практически всички типове кожа.