Сусам - ползи от здравословната храна

Сусамът е едногодишно маслодайно растение. Родината му е Африка. У нас се отглежда в някои южни части на страната. За храна, в сладкарството и други области на хранителната индустрия се използват различни сусамени продукти: брашно, масло, зърна и особено тахан. Таханът е каша от смлян печен сусам. В нашата национална кухня съществуват редица рецепти със сусам. Той се използва за приготвяне на хумус, сосове, подправяне на салати и ястия с риба.

сусам

Хранителната ценност на сусама се дължи на богатото съдържание на мазнини и белтъчини. 100 гр сусам доставят на организма 22.8 гр протеини, 53 до 63 гр мазнини, 7.4 до 20.2 гр въглехидрати, 3 до 5 гр фибри, около 2.5 гр оксалати. А калориите са 644.

Малкото семенце на сусамът е източник на фолиева киселина, желязо, цинк, калций, магнезий, калий, мед, витамин Е, витамини от група В и витамин А. Затова е полезен за бременни и жени в менопауза, както и страдащи от остеопороза или ПМС.

Сусамените изделия имат висока енергийна стойност, затова се препоръчват на децата за възстановяване след боледуване. Сусаменото масло и таханът съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини - омега 3 и омега 6. Те помагат за нормализиране на повишен холестерол и по този начин предпазват от атеросклероза.

Таханът се препоръчва при всички болни от язва на стомаха или дванадесетопръстника и с хроничен гастрит. Той действа като балсам на стомашната лигавица.

Именно високото белтъчно съдържание увеличава хранителната му стойност. Белтъчините му са повече отколкото в соята, житото, сиренето и редица видове месо. Съдържа още аминови киселини, много от които са незаменими. Сусамът е богат на глутаминова и аспарагинова киселина, аргинин, левцин и глицин.

Традиционни наши сусамови изделия са тахан-халвата и сусамките. 100 гр тахан халва съдържат 10 гр протеини, 25.9 гр мазнини, 52.9 гр въглехидрати и 532 калории, а една сусамка (от 25 гр) - 3 гр протеини, 6.5 гр мазнини, 11.6 гр въглехидрати и 120 калории.

Тези продукти са с голямо калорично, мастно и захарно съдържание и се препоръчват на спортисти, туристи и хора, които извършват тежък физически труд. Не се препоръчват, ако спазвате диета за отслабване и при страдащи от камъни в бъбреците. Забранени са за хора със захарен диабет.