Тиквата - хит на есента

Тиквата често е описвана като жълто слънце, пълно със здраве. Тя е едно от най-древните култивирани растения на Земята. Само че не в Стария свят, а в Америка, където археологическите находки на селектирани тиквени семки в Мексико показват, че индианците са я отглеждали в периода 9000-4000 г. пр. Хр.

тиква

Тиквата е враг на свободните радикали. Заедно с морковите, зеленото зеле и спанака тиквата води списъка на храните, богати на каротиноиди. Самият ярко оранжев цвят е важен показател за високото съдържание на каротиноидите: със 100 гр тиква се покрива дневната ни необходимост от каротин, който се бори с появата на рака.

В 100 гр тиква има едва 17 ккал.

Каротиноидите в тиквата са важни антиоксиданти, които противодействат на образуването на свободни радикали в тялото. Така те предпазват от последствията: артериосклероза, очно перде и рак, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, които могат да бъдат предизвикани от радикалите. Особено силна е защитата срещу рак на белия дроб, а на второ място - от рак на матката и тумори на дъвкателния тракт.

Тиквата засилва съпротивителните сили на организма. Каротиноидите стимулират имунната система, като я карат да образува повече защитни клетки. Минералът цинк и витамин С също укрепват имунната система. Тиквата понижава холестерина.

Тиквените семки съдържат фитостерини, а сред тях най-известния е ситостерин. Той противодейства на високото ниво на холестерин в кръвта, тъй като се свързва с естествено произвеждания в тялото холестерин и така го обезврежда. От друга страна пък тиквените семки са утвърдено средство при оплаквания на простатата.

За най-хубави се смятат тиквите с тъмнооранжево сърцевина. Всяка една страна има своите любими тиквени блюда. Например, в Тунис като мезе предлагат тиквено пюре със зехтин и оцет, чесън, кимион, хариса и кориандър. В Мароко в пюрето се добавят мед и канела и с него се полива печеното пиле.

В Италия в Мантуя с тиква се пълнят възхитителни тортелини, а в Кремона може да се опита превъзходното тиквено ризото. Турците пържат много тънки парчета тиква и ги сервират с кисело мляко. Също така правят изумителен десерт от тиква в сироп с натрошени орехи и разбита сметана.

Рецепта за пюре от тиква:

Тиквата се нарязва на малки кубчета. Сварява се. След това се пасира. Към пюрето се добавя парченце масло и индийско орехче, сол и черен пипер. Същата рецепта може да се направи и за десерт, като солта и пипера се заменят с мед, канела и малко разбита сметана.

А кои са твоите любими и в същото време диетични ястия с тиква?