Тренировка в домашни условия

Липсата на спокойствие и откъсването от природата неизбежно водят до напрежение и нарушение на здравето. Един начин да се неутрализират отрицателните последствия от този начин на живот са редовните физически упражнения. Системните тренировки подобряват здравословното състояние, самочувствието, настроението, жизнеността, работоспособността, увеличава съпротивителните сили на организма.

Тренировка в домашни условия

В зависимост от различните групи седмичната двигателна активност трябва да е:

  • за деца от предучилищна възраст - 8-10 часа;
  • за подрастващи в училищна възраст - 10-12 часа;
  • за студенти - 8-10 часа;
  • за хора, чиято професия е свързана с физическо натоварване - 4-5 часа;
  • за офис служители - 6-8 часа.

Всеки сам може да организира своята активност в домашни условия. Заедно с разходките, бягането и екскурзиите, тренировките у дома служат за укрепване на здравето на човека. Усъвършенстват се и възможности като сила, бързина, издръжливост, ловкост, гъвкавост.

Подберете правилно упражненията в къщи, за да постигнете положителен ефект. Отчетете особеностите на професионалната дейност - изберете упражнения, които ангажират както натоварените по време на работа мускули, така и тези които не вземат участие.

Утвърдени във всекидневния режим са сутрешната гимнастика, общата физическа подготовка, бягането на място, закаляването, самомасажът и др. За да подействат положително върху организма на човека, упражненията трябва да са редовни, а ние самите да сме наистина убедени и да ги изпълняваме с желание и настроение.

Всяка отделна тренировка има 3 етапа: разгряване, основни упражнения и разтягане. Необходимо е правилно да се определи и регулира обемът и интензивността на натоварването. Тоест броят на упражненията и общата им продължителност. Важно изискване е изпълнението на упражненията да се съчетава с правилно дишане или да се редуват затрудняващи с облекчаващи дишането упражнения.

Изпълнявайте упражненията с правилна стойка - с изправено тяло, изнесени назад рамене, прибран корем, издадени напред гърди, леко наведена глава. Ефектът от упражненията в къщи ще бъде по-голям, ако ги съчетаете с правилен режим на хранене.

Може да разнообразите домашните упражнения, ако разполагате с някои уреди. Например с въженцето за скачане се подобрява координацията на движенията, стимулира се дишането и се подготвя организма за по-тежки натоварвания. Подходящо е за хора, предразположени към напълняване, без сърдечни увреждания. Може да се скача от 20 до 60 секунди, като се съчетава с дихателни упражнения; повтаря се няколко пъти дневно.

След започване на системни занимания самоконтролът има решаващо значение за отчитане на резултати. Субективни критерии могат да бъдат общото самочувствие, настроение, сънят, апетитът, работоспособността, умората. Появата на обща слабост, отпадналост, главоболие, ускорено дишане са сигнал за прекратяване на тренировката и за необходимост от лекарска консултация.

От обективните показатели за самоконтрол най-информативни са: отчитане на пулса - 10-15 минути след приключване на тренировката пулсът трябва да се възстанови в изходното си равнище или да остане ускорен с не повече от 2-5 удара в минута, честотата на дишането - около 15 минути след всяко занимание трябва да се нормализира, теглото - постепенно спада средно с 0.5 кг на седмица, докато се задържи около едно постоянно равнище.

Помнете здравето, тонусът и дълголетието зависят от нас самите и са изцяло в наши ръце.