Фитнес тренировка с велоергометър

велоергометърНатовареното улично движение в градовете, както и неблагоприятните климатични условия през есента и зимата ограничават възможността за каране на велосипед през цялата година.

А за отслабване и поддържане на красива и здрава фигура трябва да се тренира ежедневно. Ето защо заедно с утринната гимнастика, плуването и тичането препоръчваме и тренировки с велоергометър.

Той може да се сложи в стаята, на терасата, в салон или на друго подходящо място. Конструкцията му позволява да се използва еднакво успешно от деца и възрастни, тъй като височината му може да се регулира според ръста.

Натоварването се определя пожелание и се отчита по скала, която дава съпротивлението при "извървян път" с различен наклон. Върху дисплей може да видите още скоростта на движение, изминатия път в километри, броят изгорени калории, вашият пулс и други данни.

Всичко това позволява тренировките с велоергометър да са индивидуални според здравословното състояние, възрастта и степента на физическа издръжливост.

Основен показател, по който всеки може самостоятелно да контролира интензивността на натоварването, е честотата на сърдечния ритъм. При системно трениране тя трябва да се измерва точно преди, по време и след натоварване. Всеки може лесно сам да изчисли индивидуалната работна пулсова честота, като от 180 извади стойността на възрастта си.

Например горната граница на работен пулс, който може да достигне при тренировка човек на 20 години е пулс 160 удара в минута, на 40 години - 140 удара, на 54 - 126 удара в минута. Това са нормативи за тренировки на здрави хора, които нямат медицински противопоказания.

Онези, които са прекарали някакво заболяване, задължително трябва да се посъветват с лекар специалист. Той ще определи програма за тренировки, дозирането и времетраенето на натоварването. Само така упражненията с велоергометъра ще са ефективни, пълноценни и приятни.

А ето и няколко практични съвета за това, как трябва да се проведе тренировка с велоергометър:

- Тренировката може да е по всяко време на деня, два часа след хранене;
- Велоергометърът се поставя в добре проветрено помещение или на открито;
- Температурата на въздуха не бива да е по-ниска от 15-16оС или по-висока от 28оС;
- Регулира се височината на седалката и кормилото според ръста. Когато са в долно положение на педала, краката да са опънати в коленете, а ръцете да се опират в кормилото без навеждане на тялото;
- Облеклото да е леко и удобно - спортен екип, маратонки, лека блуза.

След като са изпълнени тези предварителни условия, тренировката може да започне:
- Сяда се на велоергометъра и се измерва пулса в покой;
- Избира се степента на натоварване;
- Завъртат се педалите със скорост около 20-30 км/ч;
- Коригирайте съпротивлението, ако пулса надвишава определената норма за вас;
- След кардио тренировката се правят няколко дихателни упражнения и отново се измерва пулсът, докато се възстанови до 70-80 удара в минута - тогава организмът се е възстановил;
- Може да попълвате данните от тренировката в бележник за самоконтрол;
- Препоръчваме преди тренировка с велоергометъра 5-10 минутна гимнастика за загряване.

Внимание: Ако при тренировка установите нарушение на ритъма на сърцето, бързо учестяване на пулса, главоболие, отпадналост или друго неразположение, прекъснете и се посъветвайте с лекар специалист.