Увиснала кожа след отслабване - как да се предпазиш?

"Колко време е нужно на отпусната кожа да се стегне след като сваля излишните килограми (или след раждане)?"

Има различни фактори, които водят до поява на увисналата кожа. Ако още по време на отслабването се погрижиш за кожата си, няма да ти се налага да се сблъскаш с този проблем. Следващите съвети ще ти помогнат по-естествен начин да стегнеш кожата на цялото тяло, още докато си на диета.

Отпусната кожа

1. Отслабвай постепенно. Сигурно искаш да се оттървеш от излишните килограми възможно най-бързо, но помисли че както си трупала мазнини дълго време, така се изисква разумно време и да ги изгориш. Препоръчително е да се отслабва с не повече от 1/2 до 1 кг на седмица. По-бързото отслабване може да навреди на организма и да доведе до т.нар йо-йо ефект.

2. Избягвай екстремните диети, защото при строго намаление на енергийния прием съществува голяма вероятност да се стигне до провиснала кожа.

3. Протеини - включвай ги в дневното си хранене. В блога ще откриеш списък на храните богати на протеини и още един с растителни източници на белтъчини, в случай че не ядеш месо.

4. Не изключвай от храненето си полезните мазнини. Недостигът на мазнини в организма е честа причина за суха и не особено гъвкава кожа. Затова не премахвай фанатично от менюто си ненаситените мазнини, които се съдържат в ядки, риба, зехтин, ленено семе и т.н.

5. Пий достатъчно количество вода през деня. Така ще поддържаш водния баланс на кожата, както и нейната еластичност.

6. Приемай мултивитамини - Когато си на диета с енергиен дефицит е трудно да прецените дали не ти липсват важни хранителни вещества. За да избегнеш отпускането на кожата при отслабване, увери се че избраните мултивитамини съдържат необходимите витамини и минерали за здрава кожа. Основно това са селен, цинк, витамини А, С, Е. Внимание: мултивитамините не заместват здравословното хранене.

7. Тренирай редовно - прави сутрешна гимнастика, силови упражнения, аеробика, посещавай фитнес залата и изобщо движи се повече. По този начин ще поддържаш в тонус проблемните зони, на мястото на мазнините ще се появят изящни мускули и никаква отпусната кожа няма да ти разваля настроението.

8. Прави контрастен душ, защото с него ще стимулираш кръвообращението.

9. Всеки ден прави пилинг на тялото. Пилингът ще премахне мъртвите клетки, ще възобнови кожата, тя ще стане по-млада и по-мека.

10. След пилинга задължително ползвай хидратиращ лосион, крем или масло за тяло.

11. Вана с морски соли също се препоръчва като предпазна мярка против увиснала кожа, защото съдържа много полезни вещества, пречиства от вредните токсини и прави кожата нежна и гладка.

12. Отдели време за масаж, маски и други подобни козметични процедури. Това е още един начин да предотвратиш отпускането на кожата и може да се прави в домашни условия.

Грижата за кожата по време на самото отслабване не трябва да остава на втори план. Тя е толкова важна, колкото диетата и физическите упражнения. Можеш да постигнеш стройна фигура като избегнеш проблема наречен "отпусната кожа".