Липса на време и отслабване

Липса на време и отслабване

Знаете ли колко време е пътят ви до училище, университет, работа?

Колко време пътувате в автобус?

Колко време е необходимо за сутрешния ви тоалет? А за вечерния?

Знаете ли колко време закусвате, обядвате, вечеряте?

Колко минути прекарвате пред телевизора и компютъра?

Не знаете?

Тогава опитайте се да го опишете на лист хартия. Запишете всичко: броят на прекараните минути в Интернет и социалните мрежи, в магазина, пред огледалото, кога лягате, кога ставате.

Правете това 1 седмица. Ще ви отнеме най-много 10 минути дневно. Но в края ѝ ще може да се погледнете отстрани и да видите къде и в какво губите най-много от своето време.

Обобщете данните и ще може правилно да планирате своето време. Някои от причините няма да зависят от вас, но други може би ще може да избегнете. Помислете, кое всъщност може да съкратите?

Загубеното време пресметнете така: 1 пропилян час днес е 1 пропиляна тренировка, 1 пропилян час всеки ден в продължение на година е идеалната фигура, за която мечтая. Стойността на изгубеното време осъзнаваме само, когато го измерим с някоя подобна мярка.

Липса на време и отслабване

Времето е най-важният ресурс, с който разполагаме, за да постигнем целите, които сме си поставили. Хората често се оплакват, че времето не им достига. Липсата на време е и оправдание номер едно да не се хранят здравословно и да не правят упражнения за отслабване.

Истината е, че винаги има достатъчно време, стига да не го губите напразно.

Не е нужно тренировките да бъдат дълги и изтощителни, понякога дори ходенето пеша може да бъде достатъчно. Вместо да ходите във фитнес зала, може да тренирате в къщи. Удобно е, ще спестите много време от пътуване, както и средства.

По отношение на здравословното хранене, най-важното е да се научите да приготвяте сами лесни и полезни ястия. Кой е казал, че готвенето трябва да отнема много време? Разгледайте нашите диетични рецепти.

Планиране на времето

  1. Всяка вечер правете план на неотложните задачи за следващия ден. Записвайте под тях и онези, които е желателно да свършите, ако ви остане време. Срещу всяка от задачите отбележете с какъв маршрут е свързана и колко време ще ви отнеме. Помислете дали не може да слеете някои от задачите и маршрутите.
  2. Направете си план за месеца и по-дълъг срок.
  3. Записвайте целите си точно. Неясно поставената цел е една от най-големите причини за губене на време.
  4. Щом вече сте определили вашата цел бъдете решителни. Действайте. Не губете време в излишни колебания.
  5. Поставете си твърди, но реални срокове.
  6. Придобийте умение да си почивате правилно. Ако сте работили няколко часа седнали, заемете се с работа, която иска движение. Ако дълго време сте стояли прави, започнете друго, свързано със седене.
  7. Научете се да казвате "не". Не ходете навсякъде, където другите ходят. Бъдете там, където на вас ви е интересно или полезно.
  8. Научете се да прекъсвате учтиво телефонни разговори, които ненужно се проточват. С бъбривците е най-добре да разговаряте учтиво, но прави, без да ги каните да сядат.
  9. Не се нагърбвате с всичко. Разпределяйте правилно задачите, особено техническите между вас и хората около вас.

Да се научите да планирате времето си не е лесно, но е ценно умение, което помага във всички аспекти от живота, включително и постигането на стройна фигура. Това не означава да не се забавлявате, но винаги защитавайте своето време и извличайте само най-доброто от него.