5 начина за засилване на метаболизма

Увеличете способността на тялото си да изгаря мазнини бързо, като засилите метаболизма си.

Фитнес тренировките освен че ви правят по-здрави, засилват и вашия метаболизъм. Когато приключите с тренировката си постепенно нивата на метаболизма се връщат в своето първоначално ниво. Това не става на минутата, но съществуват техники, с които може да поддържате своя метаболизъм висок, дълго след като сте тренирали. Защото редовните упражнения не са единственият начин да засилите метаболизма си.

5 начина за засилване на метаболизма

1. Повече протеини

Протеините са основните градивни единици на всички клетки в нашия организъм. За да ги усвои организмът се нуждае от доста енергия, което ги прави храна с висок термичен ефект. Следователно една диета богата на протеини (поне 2 гр протеин на килограм дневно) ще повиши по един естествен начин метаболизма. В 1 гр протеини има само 4 калории, но една високо протеиновата диета, ще ви осигури достатъчно аминокиселини за възстановяване и изграждане на мускулите.

Прочете още статиите: Храни богати на протеини и Растителни източници на протеини.

2. Често хранене

Хранете се често (5-6 пъти дневно), по едно и също време, на малки порции и метаболизмът ви ще се ускори. Също така много е важно да не пропускате закуската! Избирайте истинска храна, която не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и захари. Честото хранене е един от най-ефективните начини за засилване на метаболизма.

3. Интервална тренировка

Високо интензивната интервална тренировка (HIIT) е чудесен начин да горите бързо мазнини. HIIT представлява редуване на интензивни упражнения с по-бавни (или почивка). Тези тренировки са кратки, но дълго време след като сте приключили с упражненията горите калории. Давайки всичко от себе си по време на упражненията, освен че ще повишите обмяната на веществата, ще повишите и аеробния си капацитет.

4. Пийте вода

Пиенето на вода е важно за всички функции в организма, включително нарастването на мускулите и изгарянето на мазнини. Доказано е, че хора които пият правилното количество вода имат по-бърз метаболизъм от тези, които пият малко течности. Освен това водата намалява апетита и пречиства организма от отпадни вещества. Не чакайте да усетите жажда, за да пиете вода!

5. Зелен чай

Обичате ли да пиете зелен чай? Зеленият чай (но без добавена захар) засилва метаболизма. Според изследвания след приема му метаболизмът се увеличава с 4-7% и така подпомага изгарянето на калории. Зеленият чай е естествен фет бърнър и чудесна алтернатива на кафето, като освен че ще ви ободри ще повиши и обмяната на веществата.

Ускоряването на метаболизма ще ви помогне по-бързо да намалите излишните мазнини, с негова помощ ще изгаряте повече калории, дори когато не тренирате. Той ще ви помогне да възстановявате по-лесно след тренировки и да отслабнете трайно.