Как да броим калориите?

Броенето на калории не е задължително, но много хора започват да го правят, когато пазят диета за отслабване/изчистване на мазнини. То помага много, защото може да следите дневния прием на енергия. Пресмятането на калории, комбинирано с тренировки е ефективен начин да регулирате приема на храна.

Как да броим калориите?

Какво представляват калориите?

Първото важно нещо, което трябва да знаете е какво е калория. Накратко тя измерва количеството енергия, която получаваме от храната. Хранителните вещества като въглехидрати, мазнини, протеини, фибри и т.н определят количеството енергия в различните храни.

Поради незнайни причини е прието да казваме калории, но стриктно погледнато имаме предвид килокалории (1 ккал = 1000 кал). Въпреки че, често се пропуска, когато казваме "калории", то е синоним на "килокалории".

Енергията може да се измерва и в джаули (J) или килоджаули (KJ). Това е стандартна научна единица за енергия. За да превърнете джаулите в калории е необходимо да направите проста сметка. 1 килокалория е равна на 4.18 килоджаула (закръглете на 4) или 1 килоджаул е 0.24 килокалории (закръглете на 0.2).

Как да броите калориите?

А сега да се заемем с броенето. То е елементарно. Всички опаковани храни имат необходимата информация на етикета си. За свежите храни ви е необходима кухненска везна, за да сте точни в количествата. Ако не разполагате с такава, може да изчислявате теглото спрямо обема, например 1 чаена чаша. Необходима ви е и таблица с калории, има много такива онлайн таблици, калкулатори и приложения за телефони.

Тъй като е невъзможно да помните калориите от всички храни, които сте изяли през деня, си записвайте в дневник. За такъв може да ви послужи обикновена тетрадка, компютърна таблица или отново подходящо приложение за телефон. В края на деня ще можете да сумирате броя калории и да се ориентирате дали сте в рамките, които целите. На следващия ден ще може да коригирате нещата. Да си водите такъв дневник ви дава ясна представа докъде сте стигнали и до колко сте постоянни в диетата си. След време ще станете по-уверени и няма да е задължително да си водите такъв отчет.

Недостатъци на броенето на калории

Очевидно най-големият недостатък на броенето на калории е, че отнема доста време и усилия. Трябва да бъдете търпеливи, отдадени, да разполагате със свободно време и в идеалния вариант с кухненска везна. Процесът е бавен в началото, но след като придобиете опит, ще се превърне във вашата втора природа.

Точността на сметките зависи от точното измерване на количествата храна. За неопитни хора е почти невъзможно, ако не разполагат с везна. Също така много е важно доколко е точна и таблицата с калории, която използвате. Калориите в храните могат да варират, имайте го предвид. Например в един и същи вид месо може да има различен процент мазнини, а оттам и калории.

Последен съвет

Пресмятането на калории е популярен начин за контролиране на дневния прием на енергия и постигане на поставените фитнес цели. Но този метод изисква време и усилие, което не е за всеки. Ако все пак опитате да броите калориите, това ще ви научи на много за храните и хранителните вещества. Също така, за да получите повече информация, потърсете книги за целесъобразното и здравословно хранене, които си заслужават инвестицията.

, , ,