Семейство ягодови - сладко и лечебно изкушение

Ягоди, малини, къпини, касис - тези сладки, ароматни плодове са изкушение в пълния смисъл на думата! Но освен чудесни вкусови качества те имат и лечебни действия.

Ягоди

Убийци на вируси и бактерии

Високото съдържание на фенолови киселини и флавоноиди е унищожително за бактериите и вирусите. Сокът от червени боровинки в народната медицина от стари времена е утвърдено средство срещу заболявания на пикочните пътища. Но не само в сока от червени боровинки, във всички плодове от вида ягодови се съдържат много антибиотично действащи полифеноли.

Препятствие за тумори

Феноловите киселини и флавоноидите във всички ягодови плодове са силно оръжие срещу рака. Те отслабват опасните въздействия на полицикличните ароматни въглеводороди, нитрозамини и плесенни гъби. При опити с животни особено ефикасна срещу рака се оказва елаговата киселина, съдържаща се в много ягодови плодове.

Сила за сърцето

В ягодовите плодове има всичко, което желае сърцето: флавоноиди, фенолови киселини и витамин С. Тези антиоксиданти предотвратяват холестериновите отлагания по артериалните стени и така предпазват от високо кръвно налягане и сърдечен инфаркт. Освен това флавоноидите, както и феноловата киселина пречат на образуването на тромбоксан, слепващ кръвните плочици - една защита срещу кръвни съсиреци.

Действието на флавоноидите се подсилва още повече от салициловата киселина, която се съдържа в значителни количества в много видове ягодови. Салициловата киселина - "прародителката" на аспирина, притежава противосъсирващи свойства. Внимание при алергия към салицилова киселина.

Понижават холестерола

Всички видове ягодови се отличават с висок дял на баластни вещества, който допринася за понижаване на холестерола чрез образуването на галенови киселини в червата.

Регулират храносмилането

Ягодовите плодове действат едновременни в две посоки: чрез високото си съдържание на баластни вещества те упражняват добро влияние върху ленивите черва и забавеното храносмилане.

Заедно с това обаче черният касис и черната боровинка, съдържащи танин, са старо домашно средство срещу диария - заради разхлабващото действие на баластните вещества и плодовите киселини не трябва да се използват пресните плодове.

Две домашни рецепти при разстройство:

1. Две супени лъжици сушени черни боровинки (продават се и в аптеките) се заливат с половин литър студена вода, загряват се до завиране, оставят се да врат около 10 минути и се прецеждат. Пие се по няколко пъти на ден 1/4 чаена чаша неподсладен, хладък чай.

2. Два пъти дневно се пие по една малка винена чаша сок от касис.