Грейпфрут - райски цитрус за отслабване

ГрейпфрутРедовната употреба на цитрусови плодове предпазва организма от липса на ензими, витамини и минерални соли през зимата. Грейпфрутът, наричан още райски цитрус, притежава отлични свойства при затлъстяване, атеросклероза, хипертония, намалено храносмилане.

Грейпфрутът е подходящ плод при диети и чудесен източник на витамин С - подсилва имунната система. Плодът е богат на фибри и засища глада, но е с малко калории. Цитрусовият плод ускорява метаболизма и намалява нивото на инсулина.

Друга полза от грейпфрута е, че намалява холестерола и подобрява храносмилането. Така чаша сок от грейпфрут за закуска ще даде чудесен и освежаващ старт на деня.

Грейпфрутът е плод с определено диетични свойства, затова при отслабване не пропускайте да го прибавите към своето дневно меню.

Соковете на цитрусовите плодове разнообразяват различните хранителни и лечебни режими на хранене и ги обогатяват. Сокът от грейпфрут е много полезен при премахване на целулит и е богат на антиоксиданти. Сокът е много приятен на вкус и може да се дава на деца и болни, които не харесват горчивината на целия плод.

Разбира се, както всички цитруси и грейпфрута проявява своите достойнства при употреба в разумни граници. Киселините съдържащи се в него, могат да увеличат оплакванията при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Хранителна стойност на 100 гр. грейпфрут
Калории 42 кал Калций 22 мг Витамин С 31 мг
Протеини 0.77 гр Магнезий 9 мг Витамин Е 0.1 мг
Въглехидрати 10.66 гр Фосфор 18 мг Витамин В4 7.7 мг
Мазнини 0.14 гр Калий 135 мг Пантотенова киселина 0.3 мг
Фибри 1.6 гр Витамин А 1150 IU Фолиева киселина 13 мкг

Забележка: Измивайте грейпфрута преди да го обелите и почистите за сервиране, за да не попадне прах в плода. Имайте предвид също и фактът, че плодът влияе на действието на някои лекарства. Затова се консултирайте с вашия лекар за тези противопоказания.