Загряване преди тренировка

Упражненията за загряване са важна част от всяка тренировка. С тях подготвяш мускулите и ставите за предстоящата физическа активност и се предпазваш от контузии. Правилното загряване преди тренировка повишава температурата на тялото, прави мускулите по-гъвкави и ги подготвя за натоварването.

Загряване преди тренировка

Със загряването се повишава леко пулса, но не до нивата, които ще постигнеш по време на същинската тренировка. Продължителността и вида на загрявката зависи от продължителността и вида на тренировката ти. Все пак, като време не трябва да е твърде дълга, а интензивността да не е твърде висока.

Загряване може да се направи на цялото тяло, както и за отделните упражнения. Преди упражнения с тежести загрявайте мускулите, които ще бъдат натоварвани, с помощта на по-лек вариант на упражненията, които предстоят.

Ползи от загряването

  • Опазва от травми на мускулите, ставите и сухожилията;
  • Разширява кръвоносните съдове;
  • Подпомага ефективното охлаждане на организма;
  • Повишава температурата на кръвта, мускулите и тялото - това позволява пренасяне на повече кислород и хранителни вещества до мускулите, а също така и улеснява изхвърлянето на вредните вещества от организма;
  • Подпомага психическото подготвяне за тренировка - загряването помага да изчистиш съзнанието и да повишиш концентрацията си преди тренировка. Това не само ще те предпазва от контузии, но и ще ти помогне да подобриш техниката на изпълнение на упражненията и да правиш по-уверени тренировки;
  • Ускорява възстановяването след тренировки.

Липсата на упражнения за загряване в програмата я прави не пълна. Ако искаш да постигнеш оптимални резултати в оформянето на тялото си, не ги пренебрегвай!

Видео за загряване от Денис Остин