Често хранене и по малко

Обикновено здравите хора се хранят по три пъти на ден, а когато закусват в 10 или 16 часа - и по 4 пъти. Това е напълно нормално за здравия човек, който не страда от стомашно-чревни увреждания и обменни нарушения.

Често хранене

Но при някои заболявания лекарите препоръчват по-често хранене (приема се храна на малки порции по 5-6 пъти на ден). Според заболяването се определя и продължителността на това хранене - от 2 седмици до 2 месеца. Целта на диетата е да се нормализират функциите на храносмилането и обмяната на веществата.

Честото хранене може с успех да се прилага при необходимост от сваляне на излишни килограми. Затлъстелите хора получават храна с ниска калорийна стойност по 5-6 пъти на ден и отслабват бързо. По нататък, във всекидневния си режим, те трябва да приемат храна по 4-5 пъти на ден на малки порции.

По-често трябва да се хранят и язвено болните след операция на стомаха. При тежките случаи храната се дава от 6 до 8 пъти на ден, докато пациентите укрепнат. След това, за да не се претоварва стомахът, е необходимо те да се хранят по 5-6 пъти на ден.

Често хранене се препоръчва и когато се обострят някои заболявания - язва на стомаха, хронични увреждания на червата (ентерит, колит) и др.