Черен чай и храносмилане

Чаят е една от най-популярните напитки по света и е втората по консумация след водата. Той доказано носи здравословни ползи за организма. В тази статия ще опишем предимствата на черния чай по отношение на храносмилането и кръвообращението.

Чаша черен чай

Черният чай се получава от ферментирали листа и стъбла на растението Camellia Sinensis. Цветът му е тъмно червеникаво-кафяв, откъдето е получил и името си. На вкус е с леко горчив вкус, но ако го съчетаете с мляко ще омекотите вкуса му. Черният чай съдържа кофеин и L-теанин, така той освежава като кафе, но притежава полезните качества на чая.

Съдържа също така етерични масла и полифеноли, които се борят със свободните радикали. Полифенолите стимулират стомашните сокове и по този начин подобряват храносмилането. Когато искате да се отървете от излишните мазнини пийте чай - независимо от вида.

Една от важните съставки в чая е танина, който е вид полифенол. Танин се намира в изобилие в черния чай. Той има успокояващо действие върху храносмилателната система и помага при чревни разстройства.

Хората, които имат проблеми с излишните килограми трябва да пият всеки ден черен чай, за да подобрят храносмилането и да горят мазнините.

Има хиляди варианти за приготвяне на черен чай: може да му добавите мед, канела, мляко. В случай на храносмилателни проблеми трябва да се пие само чай, без други добавки. Не прекалявайте с черния чай, защото може да има обратен ефект и да усетите дискомфорт в стомаха. Най-добре е да се консултирате с личния си лекар, за всеки случай.

Черният чай носи дълголетие и понижава лошия холестерол. Чаят също така помага за предпазване от поява на кариес. С черен чай може да премахнете тъмните кръгове под очите. Той намалява нивата на кортизол (и стреса).

Има различни видове черен чай, избирайте според вашите индивидуални потребности и вкус, според аромата и начина на приготвяне. Освен здравословните ползи, пиенето на черен чай е приятен ритуал, който не е за пропускане в натовареното ежедневие! А вие започвате ли деня си с черен чай, вместо кафе?