Диетични плодове: Помело

Помело е един от най-големите цитрусови плодове с тегло от 1 до 3 кг. Родината му е Азия, като днес помело се отглежда в Малайзия, Индонезия, Китай, Япония, Индия, Тайланд и дори Калифорния. В Китайската култура помелото е символ на просперитет и богатство, а също така се смята за чудесен новогодишен подарък.

Помело

Помело е обичан плод не само заради своят екзотичен вкус, но и заради полезните свойства, които притежава. Плодът е с малко калории (на 100 гр. има 30-40 калории) и много витамини. Помело, също като грейпфрута, е приятел на диетите. Много засища, утолява жаждата и има разнообразен състав от полезни хранителни вещества.

Изключително тонизиращ и ценен през късната есен, зимата и ранната пролет, когато има дефицит на витамини в организма. В помелото има огромно количество витамин С, което го прави незаменим при профилактика и лечение на настинки и грип. То е чудесен източник на антиоксиданти, калий, фосфор и калций.

Помелото може да ти помогне, в случай че имаш проблеми с храносмилането, защото създава алкална среда в организма. Сочният плод съдържа пектин, което го прави много полезен за нормализиране на артериалното налягане, при сърдечно-съдови заболявания и профилактиката им.

В 100 гр помело се съдържат:

Калории - 38
Протеини - 0.76 гр
Мазнини - 0.04 гр
Въглехидрати - 9.62 гр
Фибри - 1 гр

Витамини

Витамин А - 8 IU
Витамин С - 61 мг
Тиамин - 0.034 мг
Рибофлавин - 0.027 мг
Ниацин - 0.22 мг
Витамин В6 - 0.036 мг

Минерали

Калий - 216 мг
Калций - 4 мг
Фосфор - 17 мг
Натрий - 1 мг
Магнезий - 6 мг
Желязо, манган, цинк, мед и други.

Забележка: Не се препоръчва консумация на помело от деца под 3 години, при алергия към цитруси, колит, повишена киселинност на стомаха, язва на дванадесетопръстника и стомаха, хепатит, остър нефрит, хипотония или ентерит.

Как се почиства помело?

Почистването на помело е много лесно. В това видео може да видиш любимият ни начин. След като се махне кората, може да се работи и без нож:

Има и по-бърз начин, но е необходима малко магия :)

Съхранение

Плодът може да се съхранява на стайна температура около месец, което е голямо преимущество пред другите плодове. Почистеното помело може да се съхранява не повече от 3 дни в хладилник, но най-вкусно е да се консумира веднага. Може да добавяш в плодови салати, ястия с риба и пикантни сосове.

Приложение в домашната козметика

Освежаваща маска за лице с помело

Вземи едно почистено резенче помело и го смеси с мед и малко лимонов сок. Ако кожата ти е суха - добави филтрирана вода Постави маската на лицето за 10-15 минути. Измий със зелен чай и постави по желание любимия си овлажняващ крем. Маската се прави вечер, за да може кожата да се възстанови до сутринта.

Тоник с помело

Ако кожата ти е мазна - ползвай чист сок от помело, ако е суха - разреди в съотношение 1:1 с филтрирана вода. Този тоник подмладява и освежава кожата през зимните месеци.

Цитрусовият плод ще укрепи имунитета ти и е подходящ за включване в диети за отслабване. Опитай помело и само ще оцениш свежия му вкус, както и ползите му за здравето и красотата ти.