Печени чушки с яйца и сирене

Чушките са ценна храна, заради разнообразния си химичен състав - съдържат голямо количество витамин С, каротин, витамини от група В, витамин Р, фолиева киселина, ликопен, цинк, калций и др. Те са богати на антиоксиданти, защитават организма от сърдечно-съдови заболявания, намаляват холестерола и повишават имунитета.

Червените чушки са богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. По-добре е чушките да се използват в салати пресни вместо печени, за да не се намалява витамин С, който е най-ценната им съставка. Сурови чушки със сирене или варено яйце е вкусна и ценна комбинация.

Въпреки това витамин С в чушките се запазва сравнително добре при съхранение дълго време, при замразяване и при печене.

Тази рецепта за Печени чушки с яйца и сирене е много лесна, вкусна и подходяща при диета. Времето на приготвяне е 40 минути. Получават се около 4-5 порции.

Чушки със сирене

Състав и калории в 1 порция чушки със сирене на фурна:

Мазнини: 18.53 гр
Белтъчини: 14.95 гр
Въглехидрати: 9.93 гр
Калории: 267

Необходими продукти за 4-5 порции:

3 яйца
200-300 гр сирене
500 гр печени червени чушки
черен пипер
царевично олио

Начин на приготвяне:

Печените и обелени чушки се нарязват на парчета. Сиренето се разбърква с яйцата и черния пипер. В тавичка намазана с олио се разстилат половината от чушките, отгоре - половината от сиренето с яйцата, после нареждате отново чушки и се завършва със сирене и яйца. Печете, докато се зачерви.

Приятно хапване!