Диета за напълняване

Диета за напълняванеКак да се храним, за да напълнеем?

Отговорът на този въпрос обхваща както хранителните продукти, така и начина на хранене, движението и почивката.

Хранителните продукти при една диета за напълняване трябва да бъдат разнообразни, с пълноценни белтъчини, с много витамини и минерални соли.

Белтъчините, особено за по-млади хора, трябва да са представени от прясно месо и риба, пиле, мляко и млечни продукти.

Мазнините е желателно да бъдат и от животински и от растителен произход, зехтин, олио от слънчоглед и царевица, соя и др.

От въглехидратите трябва да се застъпят главно зеленчуците и плодовете, както и плодовите и зеленчукови сокове. Добре е храната да бъде приготвена чрез варене, печене и на скара.

В режима за напълняване се препоръчват сосове и пикантни ястия, поне два пъти седмично макарони или юфка, тестени храни, като щрудели, палачинки и всички видове сладкиши, сладолед, мед, подсладени млека.

Препоръчва се ежедневна употреба на супи, борш, бульони, зеленчукови супи, пюрета от зеленчуци и плодове.

Храненето да става най-малко 3 пъти дневно: супа, ястие с месо, риба или пиле и десерт, както и чести закуски през деня. Например в 10 ч. щрудел и чаша кисело мляко, в 4 ч. след обяд чаша прясно мляко и торта.

Желателно е да се приемат обилно течности, сладки плодове, като пъпеши, дини, грозде, круши, ябълки, както и зеленчуци, като моркови, картофи, спанак, тиквички, патладжани и др. Уместни са кремовете с грис, с ориз, крем карамел, малеби и др., както и шоколадови бисквити, ядки, като орехи, бадеми, лешници. Препоръчват се и айран, боза, чай.

Физическите упражнения да включват ходене пеша 3-5 км дневно, колоездене, плуване, аеробика, йога. Хубаво е да се сменя климата, да се правят разходки в планината, игри на открито и т.н. Необходими за хармоничното развитие на тялото са също така и положителните емоции.