Диети и хранене навън

Стараете се да се храните здравословно и балансирано. Освен това, вече сте постигнали значителни резултати и с пълно право можете да се гордеете със себе си. Но понякога се налага да се храните извън дома.

Хранене в ресторант, меню

Представете си, че през обедната почивка отивате в ресторант с надеждата да си похапнете нещо вкусно и полезно. Но при вида на менюто и огромното количество опасности за красивата Ви фигура, не изпитвате нищо друго, освен разочарование. Свинска вратна пържола с пикантен сос, паниран кашкавал с огромна порция пържени картофи, мешана скара...

Как да не се поддаде човек на изкушението и без да усети да отхвърли диетата? Изумително вкусната свинска пържола може да развали здравословната Ви диета. Специалитетът на заведението, изглежда толкова апетитно. Струва Ви се, че в такава ситуация е сложно и трудно да се говори за здравословно хранене. Но това не е съвсем така. Ако запомните няколко общи правила и започнете безусловно да ги следвате при посещения на местата за обществено хранене, ще Ви бъде лесно да устоите и на най-калоричните блюда.

Да започнем от ресторантите. Ако Ви поканят в заведение, постарайте се предварително да разузнаете повече за кухня му. А когато посетите ресторанта, внимателно изучете менюто. Избягвайте всичко, което попада в категорията "пържено", "пикантно", "запечено", "панирано". Изберете това, което е приготвено "на пара", "в собствен сос", "на скара" или просто е сварено или задушено. Със сигурност отново ще имате богат избор.

Предпочитайте салати, овкусени със зехтин и пресен лимонов сок, вместо с майонеза; морски дарове и риба, вместо месо.

За десерт вместо сладкиш си поръчайте желе. Откажете се от блюда, съдържащи крем или разбита сметана.

Много внимателно подхождайте към избора на алкохол. Твърдите напитки освен, че са много калорични, имат и страничното действие да възбуждат апетита. Предпочитайте сухите вина.

Не бива да се пренебрегват и всичките "бързи храни". Те са особено популярни днес. Посещавайки заведение за бързо хранене, си поръчвайте средни или даже детски порции. Любимите на много хора пържени картофки съвсем не са безобидни при диети.

Висококалорични газирани напитки може с успех да замените с минерална вода.

Както виждате, за да оцелее стройният (или желаещият да стане такъв) човек в големия град, наблъскан със сандвичи, мазни храни, пържени картофи, полети с майонеза, дюнери и хамбургери, е сложно, но възможно. Само трябва да не отстъпвате от принципите си.