Бульонът - полезен ли е?

Пилешки бульонКаква е ползата от пилешкия бульон? Повечето хора са на мнение, че е много голяма. Месните бульони са много популярни, но у много хора възникват съмнения по този въпрос. Всъщност месните бульони могат даже да са по-вредни за човешкия организъм, отколкото месото.

Къде се крие опасността от месните бульони? Да започнем от това, че горещ или топъл, пилешкият (както и всеки друг месен) бульон толкова бързо се усвоява от червата, че черният дроб не успява да преработи постъпилата в него от бульона месни екстракти.

В следствие на което, тези месни екстракти във вид на не разградени отрови и токсини, подминавайки черния дроб, циркулират по целия организъм и не оказват най-доброто влияние на вътрешните органи.

Съществува разпространено мнение, че пилешкият бульон помага за оздравяване при простуда (и други заболявания). Но и това мнение е от части грешно. Месният бульон, въпреки че се усвоява добре, е доста тежък продукт за организма на човек, още повече за оздравяващия, тъй като от месото в бульона преминават всички вредни химични вещества.

По-добре е в такива случаи да се използват зеленчукови бульони. Трябва да се отчете и това, че в последно време не са редки случаите, когато в месото се съдържат различни химични препарати, които се използват за увеличаване теглото на животните.

Тези химични съединения, опасни за човешкото здраве и особено на децата, при варенето на месото преминават в бульона. Така например, има данни, как се изварява антибиотикът от пилешкото. След 30-минутно варене той се запазва в мускулите на бройлера във вид на следи, а след още 30 минути напълно преминава в бульона. Коментарът е излишен.

Ако искате да отслабнете не трябва да включвате в менюто си месни бульони. Те предизвикват апетита и повишават отделянето на стомашен сок. Затова и не са подходящи. Вместо това препоръчваме зеленчуковите супи (в блога има вкусна рецепта за супа от спанак), но без силни подправки, брашно и с малко мазнини. Те съдържат целулоза и не повишават стомашната секреция. Разнообразието им е толкова голямо, че няма как да ви омръзне.