Как да се храним, за да отслабнем?

Някои програми за отслабване са изградени изцяло върху диети, ограничаващи приема на мазнини. При различни здравословни проблеми, експертите съветват да се ограничат мазнините до 25% от общия дневен калориен прием. Можеш да подходиш и по друг начин към хранителните си навици, при който ще постигнеш същия успех в стремежа си да се освободиш от излишните килограми.

Започни със следната диетична тактика:

1. Мери порциите си. Много жени ограничават мазнините в диетата си, но увеличават количеството на безмаслените или нискомаслени храни. Тези храни могат да имат твърде високо калорийно съдържание.

Как да се храним2. Приемай най-малко 25 гр целулоза всеки ден. Целулозата в растителните храни потиска по естествен начин апетита. Тя предизвиква чувство на изпълване на стомаха и ситост.

За да си сигурна, че приемаш дневната си доза, осигури в храната си богато присъствие на зърнени продукти, фасул, зеленчуци и плодове. Половин чаша нахут съдържа 7 гр целулоза, половин чаша сух фасул 6.9 гр, 1 чаша малини 6 гр, 1 чаша спагети от пълнозърнесто брашно 5.4 гр и 1 круша (с кората) 4.3 гр.

3. Разпредели обичайните си 3 хранения на 5 или 6 малки порции. Чрез по-честото приемане на малки порции храна ще избегнеш прегладняването и няма да преяждаш, когато седнеш на масата.

4. Закусвай редовно сутрин. Закуската стимулира метаболизма и способства за ефективното изгаряне на калории през целия ден. Освен това, започвайки деня си с една добра закуска, ще се предпазиш от обилния обяд.

5. На закуска приемай здравословна храна, като препечена филийка с мед, обезмаслено или нискомаслено кисело мляко или обезмаслено или нискомаслено прясно сирене и някакъв плод. Мазните и захарни храни, като понички и сладкиши, рязко повишават кръвната захар. Това предизвиква повишаване на апетита и силно желание за сладки храни.

6. Ако работиш в офис, зареди се с нискомаслени храни за еднократен прием, като консерви от риба тон в собствен сос. Така в дните, когато не успяваш да си приготвиш пакета с обяд вкъщи, ще имаш подръка бързо приготвяща се и здравословна храна. Няма да изпитваш желание да се отправиш към най-близкото заведение за бързо хранене.

7. Дръж здравословни закуски от рода на сушени плодове и малки кутии с нарязани зеленчуци в дамската си чанта, куфарчето и колата. Тези храни са добро спасение, когато почувстваш глад между основните хранения. Те засищат глада, без да претоварват организма с калории и мазнини.

8. Храни се на масата в кухнята, а не пред телевизора. Хората, които се хранят, докато гледат телевизия, консумират значително повече храна. Това означава, че телеманиаците приемат повече калории и мазнини.

9. Вечеряй поне три часа преди да си легнеш. Хората, които приемат по-голямата част от калориите си скоро преди лягане, по-трудно отслабват. Причината е в метаболизма, чията скорост се забавя през нощта и в резултат организмът по-лесно натрупва мазнини.

10. Ако ти се налага да вечеряш скоро преди да си легнеш, приемай плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и нетлъсти белтъчни храни, като обезмаслени и нискомаслени млечни продукти. Тези храни доставят повечето от необходимите витамини и минерали и умерено количество калории.

11. Води си дневник, в който да отбелязваш не само с какво се храниш, но също какво количество храна приемаш, кога се храниш и с какво се занимаваш през останалото време. Така ще откриеш някои скрити източници на калории и ще успееш да си изградиш по-здравословен хранителен режим. Този подход ще ти позволи да откриеш и ситуации, които предизвикват повишаване на апетита - например може да установиш, че винаги си похапваш, когато си отегчена или изпадаш в стрес.

12. Ако използваш кантарче, за да следиш промените, тегли се по едно и също време през деня. Теглото търпи нормални промени през денонощието. Качвайки се на кантарчето един ден сутрин, а на следващия вечерта преди лягане, ще добиеш невярна (и обезкуражаваща) представа за промените, които настъпват.