Пазете се от есенна депресия, породена от диета

Сезонна депресия - така американските учени са нарекли това явление и сигурно не е било случайно, щом безпричинната тъга и разстроените чувства са едни от първите й симптоми. Впрочем жените са четири пъти по-предразположени към нея, отколкото мъжете. Ноември е - какво да правим? Да се борим, разбира се. А откъде да започнем? От това да мислим за хубави неща - съветват психолозите.

сезонна есенна депресия

Ежегодното преминаване към по-студените месеци почти винаги означава начало на сезонна депресия. Безобидно наглед природно явление като намаляването на слънчевото греене през деня влече след себе си цяла опашка от "подаръци" като стрес, силна умора, раздразнение и желание непрекъснато нещо да се похапва. Едновременно с това започва и атаката на различни вирусни инфекции.

И на всичко това човек започва да се съпротивлява, както може трескаво се нахвърля на сладки неща, налага си по-рядко да посяга към кафе и цигари или пък влиза в аптеката и му се ще да изкупи целия арсенал от мултивитамини. Които обещават повишаване на жизнения тонус и на устойчивостта на организма ни.

Ала само след няколко дни с прискърбие откриваме, че спим все по-лошо и по-лошо, без причина крещим на децата си и привличаме вирус след вирус. За да не ни се случва всичко това, най-добре е навреме да осигурим защита за своя организъм.

Просто като чаша кисело мляко

Стресът, хроничната умора, раздразнителността и намалената имунна защита са предвестниците на това, че организмът ни не усвоява в достатъчно количество необходими за него вещества. Депресията, предизвикана на недостатъчната слънчева светлина, провокира хиперфагията (желание непрекъснато нещо да се яде). Резултатът е повече от ясен - 3-4 килограма отгоре.

Тези, които са наясно с всичко това, своевременно предприемат някаква диета. И много жалко, защото през есента съвсем не е време да се ограничава човек в храненето. Затова отдайте предпочитанията си на супите, които можете да разнообразявате до безкрай. Към тях прибавете киселото мляко - нещо толкова просто, дадено на българина от Бога в най-чист вид.

Всекидневното похапване от него ще ви зареди с жизнено необходими за организма вещества и ще ви накара да се чувствате по-бодри. Ограничете, разбира се, мазнините те са вредни през който и да е годишен сезон. Затова пък есента ви предлага изобилие от плодове и зеленчуци - нека на масата ви непрекъснато да има купа с ябълки, грозде, круши.

И купичка с ядки. Ако и това не стига, посъветвайте се с личния си лекар с какви витамини да подхраните тялото и душата си. А ако благоуханията не дразнят сетивата ви, още по-добре - проучете как действа ароматерапията и "заредете" дома си с приятни миризми. И накрая най-важното...

Мислете само за хубави неща

Те са истински балсам за наранената душа. Станало е нещо страшно - да, неприятно е, но след него ще дойде друго, по-добро. Не сте се справили с важна задача – притесняващо е, погледнете напред и следващият път ще бъде по-успешен. Забравили сте да изпълните важно обещание - лошо, но пък можете да се извините, да излезете деликатно от ситуацията и на другия ден да поправите нещата.

Вгледайте се в себе си, открийте доброто там и го покажете на другите. Наложете си да възприемате нещата от по-добрата им страна - в живота нищо не е само черно или само бяло, затова поровете в сполетялата ви чернилка и вземете за себе си светлината. Тя ще ви спаси дори в най-тежките състояния.

Ако все пак депресията ви е налегнала, не си струва да изпадате в паника и да се затваряте в себе си - в края на краищата не сте единствени в това положение. Ако някак не се получава да заминете в отпуск там, където е вечно лято, можете поне да се научите да реагирате правилно на дребните несгоди. Нали те не са по-големи от никого от нас.