Нар - плодът на живота

Хората го обичат от древни времена. Наричат го плодът на живота и цар на всички плодове. Това не е случайно, защото приложение намира всяка негова част - нежните му цветове, семената, сокът, корените и кората. Ценен е като храна, лекарство и козметика. Легендите говорят, че красивата Елена от Троя използва сокът от нар както за здравословна напитка, така и като руж за лицето и устните си.

Нарът съдържа огромно количество хранителни вещества, а още по-хубавото е че има малко калории. И това е само началото...

Нар

За какво и колко е полезен нарът?

В сокът от нар има повече антиоксиданти отколкото в зеленият чай или червеното вино. Чаша сок от нар ни зарежда с витамин В и С.

Той елиминира свободните радикали и помага да се намали ефекта им върху организма.

Сокът от нар помага за почистване на артериите от натрупаната плака и минимизира риска от атеросклероза. Намалява лошият холестерол и повишава добрия. Благодарение на това му качество се подобрява здравето на сърцето и се намалява риска от сърдечносъдови проблеми. Сокът също така укрепва костната система.

Чаша сок от нар подпомага отделянето на ензими с антибактериални свойства, а те пък подобряват храносмилането. Може да използвате сокът в борба с хемороидите. Звучи невероятно, но той действа разслабително и едновременно с това помага при стомашно разстройство. Ако имате злоядо дете, може да му давате сок от нар, за да стимулирате апетита му.

В нарът се съдържа високо количество желязо, затова при анемия включвайте в дневното меню.

Плодът подобрява кръвообращението.

Със своите пречистващи свойства помага на отслабващите.

Полезен за бременните - плодовият сок е с високо съдържание на ниацин, фолиева киселина, калий, калций, витамин С, желязо и фибри. Пиенето на сок от нар по време на бременността намалява проблемите със сън и увеличава притока на кръв към бебето.

Нарът има лечебни свойства и защитава кожата, като подпомага възстановяването на клетките и подобрява циркулацията на кръвта.

Плодът предпазва по естествен начин нашата кожа от вредните лъчи на слънцето и от изгаряния. Забавя стареенето - нарът ще отложи появата на старчески петна и бръчки по кожата. С негова помощ кожата произвежда допълнително количество еластин и колаген, което я омекотява и ѝ придава стегнат, свеж и младежки вид. Особено полезен е при суха кожа.

Чай от цветове на нар пречиства черния дроб. Също така има охлаждащ ефект, което е чудесно в по-горещите дни.