Как да направите домашен ексфолиант за лице?

Ексфолирането на кожата е особено важно. Така премахвате мъртвите клетки, излишния себум, както и почиствате порите. В зависимост от вашия тип кожа трябва да я ексфолирате съответно - 1-3 пъти седмично за нормална, 2-3 пъти, ако е мазна и 1 път седмично, ако имате суха кожа. Смесената кожа също може да ексфолирате 1-3 пъти седмично.

Как да направите домашен ексфолиант за лице?

Ето как можете да си приготвите ексфолиант в домашни условия и да си спестите посещението в козметичен салон и купуване на нова козметика.

Рецепта за домашен ексфолиант за лице

Необходими продукти:

1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. мед
1 непълна ч.л. зехтин

Зехтинът и медът са много полезни за кожата ви. Зехтинът няма да я омазни, а ще я хидратира. Содата служи за нежен абразив и почиства много добре.

Начин на приготвяне:

Смесете съставките и разбъркайте добре. Нанесете на чисто и сухо лице и направете масаж със сместа. Оставете я да подейства 5-10 минути, след което изплакнете с хладка вода. Завършете с крем за лице.

Можете да ползвате същата смес и за ексфолиант за устни, като след това нанесете балсам за устни или подхранващ крем.

Бонус: Топ 6 на най-добрите естествени ексфолианти

1. Сода бикарбонат

Содата бикарбонат е главна съставка в много от скъпите ексфолиращи продукти. Може да я съхранявате в подходящо контейнерче в банята и при необходимост да ползвате. Сода бикарбонат намира приложение и в пастите за зъби, дезодоранти и шампоани.

2. Захар

Захарта е естествен източник на гликолова киселина. Тя е отговорна за производството на нови клетки и разгражда протеина, който задържа мъртвите клетки, върху кожата ви. Смесете захар с любимото си масажно масло (маслиново, жожоба, бадем, гроздови семки и др.), за да се получи паста. Почистете лицето с кръгови движения, измийте с вода.

3. Морска сол

Морската сол е богата на минерали, които обновяват кожата, стимулират клетъчното обновяване и помагат на кожата да запази влагата. Ексфолирането с морска сол е подходящо за суха кожа. За целта смесете с любимото си масажно масло, например лавандула, за да се получи паста. Нанесете на лицето с кръгови движения, накрая отмийте с хладка вода.

4. Овесени ядки

Овесените ядки са много нежен ексофилант, което ги прави перфектни за чувствителна кожа. Те имат естествени противовъзпалителни свойства и овлажняват кожата. Смесете овесените ядки с мед или кефир (може също да ползвате кисело мляко или мътеница). Нанесете на лицето с кръгови движения и оставете да подейства 15-30 минути, накрая отмийте с вода, както обикновено.

5. Кефир

Кефирът е подобен на кисело мляко, но богат на полезни бактерии с около 40 пъти повече. Ако не разполагате с кефир, може да ползвате кисело мляко и пак да видите резултати. В кефирът има млечна киселина, която хидратира и заглажда кожата. Нанася се на лицето и се оставя 15-30 минути, измива се както обикновено.

6. Мед

Медът притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Приложен на кожата на лицето, той намалява възпаленията и хидратира. Помага при кожни инфекции и акне. Може да се смеси с всеки от ексфолианти в този списък.