Хапчета за отслабване

Причините за напълняване са различни. Това, което е общото във всички случаи е несъответствието между количеството и калориите на приеманата храна и нуждите на организма от нея. Борбата с килограмите трябва да се води, от една страна чрез намаляване на храната, така че теглото да се поддържа в нормални граници, а от друга страна - да се увеличи разходът на енергия посредством физически упражнения.

Сред специалистите съществува мнение, че предназначението на лекарствата за отслабване е да направи по-лесно поносима рационалната, ниско калорична диета, която е необходима за намаляване на теглото. Тези лекарства, обаче не могат да доведат до значими и трайни резултати, ако не се прилагат успоредно с диетично хранене, което се определя от специалист диетолог в зависимост от тегло, възраст, пол, професия и други фактори.

хапчета за отслабване

Нещо повече след няколко седмично ползване ефекта на тези хапчета отслабва. Важно е да се знае също, че няма хапчета за отслабване без странични и токсични влияния, които се познават от лекаря специалист. При предписването им се вземат предвид конкретните показания и противопоказания за употребата им.

Категорично не трябва да се провежда само лечение с хапчета за отслабване, а прилагането им трябва да става само по препоръка на лекаря и при системен контрол. В противен случай не може да се очаква ефект, дори съществува опасност от тежки увреждания на организма.

Това обезнадеждава човек и се загубва желание за борба с килограмите, за контролиране на храненето и режима на живот. Това е особено важно, като се има предвид, че към импулсивно хранене и напълняване обикновено имат склонност чувствителни хора с много грижи. Хапчетата за отслабване могат да се разделят на 3 групи според начина, по който осъществяват ефектите си.

1. Хапчета, които повлияват върху центъра на апетита и насищането в централната нервна система

Те подтискат подчертано, но обратимо центъра на глада, който се намира в хипоталамуса. Освен това тези хапчета притежават и редица други ефекти, които допринасят за намаляване на теглото. Те засилват основната обмяна и стимулират освобождаването на мазнините от техните депа. В началото на приемането им може да се наблюдава слаб диуретичен ефект.

Намаляването на теглото не се дължи на загуба на течности, а на подтиснатия апетит и намаленото приемане на храна, а също и на умерено повишената обмяна на веществата. Тези хапчета не са подходящи за всички. При хипертоници или страдащи от други заболявания на сърдечносъдовата система и при бременност употребата им се забранява категорично.

В случай, че лекарствата се приемат продължително и се превишава дозировката, може да се стигне до лекарствена зависимост.

Друг вид препарати от същата група влияят подчертано върху центъра на засищането, разположен също в хипоталамуса. Разрушаването на този център при експериментални животни води до вълчи апетит, ярост, неконтролируемо наддаване на тегло. Стимулирането му подтиска апетита.

Представителите на тази група хапчета подтискат в умерени дози чувството на глад. Още в първите 2-3 седмици от приема им се наблюдава положителен ефект. Но той няма да се постигне, ако не спазвате нискокалорична диета. Хапчетата за отслабване от този вид се приемат само по предписание от лекар. Трябва да се избягват при някои хронични заболявания, бременност, кърмене и при диабетици.

2. Хапчета, които повишават обмяната на веществата

Това са лекарства, които повишават обмяната на веществата. Принципа им на действие е чрез стимулиране на освобождаването на липидите от мастните депа и активизиране на ензимните системи, които участват в обмяната на мазнините. Хапчетата трябва да се прилагат при спазване на подходяща диета.

3. Хапчета за отслабване, които нарушават чревното всмукване на мазнините

Тези хапчета, нарушават чревното всмукване на мазнините. Те имат леко слабително действие. Чрез тях мазнините се изхвърлят без да са оползотворени от организма.

Мястото на хапчетата за отслабване в борбата с килограмите е второстепенно и подпомагащо. В никакъв случай не разчитайте само на ефекта им за подтискане на апетита. Погрешно е да мислите, че те могат да заместят усилията за регулиране на теглото. Те само подпомагат изработването на здравословен режим на хранене и изразходване на енергия.