Килограмите и цигарите

Спрях да пуша, обаче започнах да напълнявам - все по-често можете да го чуете от хора, захвърлили цигарите окончателно. Не е изключено те да наддадат над обичайното си тегло 4-5 килограма.

Установено е, че никотинът увеличава скоростта, с която се разграждат хранителните вещества. При отказване от пушенето обмяната на веществата се забавя, а това предизвиква и по-бавното изгаряне на хранителните вещества. Теглото започва бавно да се покачва.

Спрях да пуша, но започнах да напълнявам.

Всичко това е много индивидуално. Жените напълняват по-бързо от мъжете, особено когато са под 55 години и са пушили по една кутия цигари на ден. Те някак са ги държали в рамките на едно постоянно тегло.

Човекът, станал вече непушач, възвръща нормалното жизнено състояние на тялото си. И заедно с това естественото си тегло. Най-осезаемата промяна е в апетита - увеличава се желанието за много сладки храни, посяга се към продукти с повече въглехидрати.

Обяснението: под въздействието на никотина равнището на инсулина се повишава, което пък изостря вкуса и предпочитанията към сладки храни и напитки. Жените по-често от мъжете се отбиват в сладкарници, трудно им е да се въздържат от сладолед, пасти и сладкиши, а проблемът е и психологически. На всичкото отгоре искат да се възнаградят за успеха, че са се отказали от цигарите.

Препоръчва се рационално хранене с включване в менюто на повече зеленчуци, плодове, натурални сокове, минерална вода, билков чай, мед, овесени ядки.

Необходима е корекция в стила на живот, промяна в ежедневието - повече ходене пеш, екскурзии извън града. Непременно гимнастика, дори и на работното място - няколко упражнения за раздвижване и най-вече за отклоняване на мисълта за запалена цигара. В тези моменти помагат дъвката, чаша топъл чай с мед или айран.

Някои дъвчат зърна от кафе, на други помага пиенето на течност със сламка, за да се замести движението на ръката към устата. От полза са и 10-15 вдишвания и задържане на въздуха. Малко изключване от грижите на момента - представете си че сте на друго място, например сред природата.

Така ще намерите своя нов вкус към живота. Ще бъдете като другите, които не са пушили.