Каквa храна да ям, за да се справя с дискомфорта на бременността?

бременност и храненеВашата диета при бременност се отразява не само върху вас, но и върху плода. Ще ви предложим няколко съвета как да се справите с дискомфорта на бременността.

Запек: Този общ проблем може да бъде предотвратен или решен посредством диета, богата на влакна и с пиене на много вода. Яжте много пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб и житни растения. Имайте винаги подръка бутилка вода, за да изпиете препоръчваните 8 чаши течности на ден. Сок от сушени сливи е бърз и прост начин срещу запек.

Стомашно разстройство: За да се предпазите от разстройство, опитайте да хапвате малко по 5-6 пъти на ден, отколкото 2 или 3 пъти обилно. Избягвайте да пиете много течности по време на хранене. Избягвайте произвеждащите газове храни, като бобови растения или броколи. Освен това не приемайте пикантна или мазна храна.

Сутрешна неразположеност: Гаденето и повръщането може да се облекчи, ако ядете храни с ниско съдържание на мазнини, както и закуски с високо съдържание на карбохидрати като сух препечен хляб, крекери, зърнени храни. Храни с високо съдържание на протеини помагат също. Някои жени си помагат и с джинджифилов чай и джинджифилови бисквити. Най-добре е да приемате храната на малки дози, редовно. Приемайте течностите между храненията, а не по време.

Каквa храна да избягвам по време на бременността?

Алкохол: Изследователите не са успели да определят кой е безопасният праг за консумация на алкохол по време на бременност. Затова препоръчвам да не консумирате никакъв алкохол, за да не развие вашето бебе т.нар. Ембрионален Алкохолен Синдром, който се проявява в забавено умствено развитие на детето.

"Празни" калории: Храна и напитки с малко или въобще без хранителна стойност трябва да се консумират в много малки количества. Това включва пуканки, бонбони и други захарни изделия. Консумирането на такъв тип храни води до ненужно увеличаване на теглото без да донесе полза на бебето.

Риба: При големите риби има опасност да имат повишено количество живак, затова трябва да се избягват океански риби, риба-меч, акули, а количеството консумирана риба тон да се намали до 220 гр. на седмица. Сладководните риби може да са заразени с пестициди и други токсини. Тъй като токсините се натрупват в маста, яжте само нетлъсти риби и отделяйте мазнината от рибата, която консумирате.

Меко, непастьоризирано сирене: Tози тип сирене (например Бри или Камамбер) може да развие бактерии и по-добре да се избягва.

Сурови яйца: Избягвайте храни със сурови яйца, като например курабии, тесто за палачинки, салати с яйчен сос, домашни яйчни кремове. Така намалявате риска от заразяване с бактерии.

"Алангле" или сурово месо: Разумно е да стоите далеч от месо, пиле и риба, които не са досготвени, за да се предпазите вие и вашето бебе от вредни бактерии.

Колко е нормално да наддам по време на бременността?

Нормално е по време на бременност приема на енергия да се увеличат с 300 калории на ден. За всяка жена обаче това е строго индивидуално в зависимост от живота, който сте водили преди, от теглото ви преди забременяването, колко плода носят и т.н. Общите препоръки са следните:

Тегло преди бременността Увеличаване на теглото
Много слаба (тегло под нормата) 13-18 кг.
Нормално тегло 11-16 кг.
С наднормено тегло 7-11 кг.
Близнаци 16-20 кг.

Наддаването на теглото трябва да става постепенно по време на бременността. Всички жени наддават по различен начин, но общите препоръки са, че в първите 3 месеца се наддават 1-2.5 кг, а останалите 6 месеца - по 0.5 кг на седмица. Да се наддаде в правилните граници е много важно за развитието на плода. Бебета, които се раждат преждевременно или с много малко тегло, са изложени на много голям риск. Прекаленото наддаване също не е здравословно.

Правилното хранене е един от най-важните фактори за развитието на плода. Затова наложете си здравословна диета, съобразена с всички споменати изисквания. Добре е, ако имате някакви въпроси относно диетата, да се консултирате с вашия лекар.