Полезен ли е пчелният прашец?

Много са хранителните и целебните качества на продуктите от пчелния кошер - пчелният мед, пчелното млечице, прополисът, пчелният прашец, пчелната отрова и т.н. Те са използвани още от древни времена за поддържане и възстановяване на здравето.

Когато събират мед, пчелите натрупват в специални кошнички на краката си и цветен прашец - малки жълти топчета. След това го отделят в свободните килийки на медените пити, прашецът се трамбова старателно с главата на пчелата, докато се запълни килийката. Накрая се залива с мед, консервира се и претърпява промени.

Пчелен прашец

Хипократ препоръчва пчелният прашец като лекарство за различни заболявания, а древните индуси учат че приемането на пчелен мед и прашец носи здраве, жизненост, щастие и мъдрост. В някои египетски папируси го наричат още прашец, даряващ живот. Древните гърци пък го смятали за храна на царете. Считало се, че е средство за постигане на вечна младост.

Пчелният прашец е суперхрана, богата на белтъчни вещества - албумин, глобулин, аминови киселини, на въглехидрати, мазнини и мастноподобни вещества, ферменти, минерални съставки и особено микроелементи, витамини от групата В (витамин В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина и др.), витамин А, Е, К.

Пчелният прашец под различни форми се използва при различни заболявания. Той облекчава предменструалния синдром и менструалните болки. Смесен с чист пчелен мед в съотношение 1:1 дава добри резултати при високо кръвно налягане, при заболяване на нервната и ендокринна система, влияе благоприятно при анемия, при хроничен запек, при възпаление и хипертрофия на простатната жлеза.

Препоръчва се на всеки мъж над 40-годишна възраст да употребява за денонощие по 15 г пчелен прашец - смята се, че така се предотвратяват възпалителните процеси на простатната жлеза и нейното увеличаване. Пчелният прашец е полезен за възрастните хора - той поддържа техният жизнен тонус и забавя остаряването.

Най-добре е прашецът да се консумира на гладно без други прибавки. Може също да се накисне предварително във вода за 12 часа. Съхранявайте го в хладилник при температура малко над нулата. Така ще запазите по-голямата част от полезните му свойства в рамките на една година.

Пчелният прашец няма как да бъде създаден изкуствено в лаборатория. Може да се приема и при повечето видове алергии. На деца може да се дава от двегодишната им възраст. Въпреки че е натурален продукт е добре преди да започнете да го приемате да се консултирате с личния си лекар. Не се препоръчва при бременност и кърмене.