Плодове с разхлабващо действие при запек

Важно място в храната на хората от незапомнени времена заемат плодовете. Те са вкусна храна, а много от тях могат да бъдат и лекарство - например срещу запек.

Храни при запек

Ако искаме да живеем здравословно, трябва по-добре да използваме това, което ни дава природата. Редица от плодовете, с които ни е дарила природата имат разхлабващо действие - сини сливи, ягоди, малини, кайсии, круши, грозде, праскови и др.

Тяхното разхлабващо действие се дължи на това, че увеличават перисталтиката на червата. Целулозата като баластно вещество ускорява обмяната и действа добре на лениви черва. Разбира се, не трябва да се прекалява, защото целулозата на някои плодове има дразнещ ефект за някои хора, както е с крушите например.

Съдържанието на пектин в сините сливи, на етеричните масла и летливи ароматни съединения в ягодите, малините и къпините оказва подчертан бактерициден ефект върху чревната флора. Освен че усилват перисталтиката, органичните киселини увеличават секрецията на храносмилателни сокове.

Богатото съдържание на витамини в плодовете влияе благоприятно на целия организъм и най-вече на храносмилателните процеси. Кайсиите, прасковите, ягодите, малините съдържат витамините А, В1, В2, В8, С, чрез които действат и върху функциите на червата и стомаха.

Как трябва да се приемат плодовете, за да има полза от тях при запек?

Сините сливи се ядат сутрин на гладно по 5-6, ако са пресни. Ако са сушени, трябва да се накиснат от вечерта в топло мляко или вода и на сутринта се изяждат също на гладно.

Ягодите се ядат на гладно пресни. Особено е полезен сокът от ягоди, който е с добър ефект.

Малините се приемат също на гладно, като плод или сок от малини.

Крушите може да ядете по всяко време - на гладно или след ядене.

Плодовете се приемат в рамките на нормален хранителен режим, сутрин на гладно или като отделно хранене между основните хранения, например в 10 часа сутринта или 16 часа следобед. Плодовият сок може да се пие 30 минути преди хранене. Особено е полезна комбинация от сокове - ягода и малини, круши и грозде, ягоди и кайсии или праскови и др.

Ефектът от тези плодове може да бъде засилен, ако към менюто добавим и други продукти като пълно зърнест хляб или мляко.

Правилно е плодовете да се приема в началото на храненето, за да стимулира по-добре усвояването на храната. При запек е важен и начинът на приемане на храната - не се хранете на бързо на улицата. Отстранете всички силни и неприятни шумове.

Заседналият живот също предразполага към запек. Всекидневното ходене пеша, спортуването, туризмът, колоезденето, плуването, упражненията ще ви помогнат да се отстрани това неприятно състояние.