Защо са необходими хранителните добавки?

Според направени проучвания храната, която консумираме днес съдържа много по-малко витамини и минерали в сравнение с тази от 80-те години на миналия век. Някои от причините са дългото съхраняване на продукцията, преди да достигне до крайния потребител, съвременното земеделие, рафинирането на храната и др.

Хранителни добавки

В резултат макар и да се храним здравословно, не приемаме най-доброто за организма количество витамини и минерали. Често страдаме от настинки, главоболие, умора, афти в устата, проблеми с храносмилането, но приемаме това като нещо дребно и незначително.

Целият този недостигът на витамини и минерали може да се компенсира с прием на допълнителни хранителни добавки. Те, разбира се, не могат да заместят разнообразното хранене, затова на първо място осигурявайте колкото се може по-богата на хранителни вещества и екологично чиста храна.

Идеалната програма с хранителни добавки включва:

1. Мултивитамини

Добрите мултивитамини съдържат:
Витамини Минерали
Витамин А 7500 IU Калций 300 мг
Витамин D 10 мкг Магнезий 150 мг
Витамин Е 100 IU Желязо 10 мг
Витамин С 250 мг Цинк 10 мг
Витамин В1, В2, В3, В5 и В6 по 25 мг Манган 2.5 мг
Витамин В12 10 мкг Хром 20 мкг
Фолиева киселина 200 мкг Селен 25 мкг
Биотин 50 мкг

2. Витамин С

Може да приемате допълнително витамин С, защото обикновено количеството му във мултивитамините не е достатъчно. Оптималното количество витамин С е около 1800 мг дневно. Повече за витамин С прочетете в статията Запознайте се с витамин С.

3. Незаменими мастни киселини - Омега 3 и Омега 6

Набавяте си всички необходими незаменими мастни аминокиселини, ако ядете мазна риба 3 пъти седмично и малко пресни ядки или студено пресовано олио всеки ден. Ако не обичате тези храни, трябва да си набавята омега 3 и омега 6 допълнително с добавки.

4. Антиоксиданти

В случай, че сте по-възрастни или живеете в замърсен голям град, задължително включете в програмата си антиоксиданти.

Добрият антиоксидантен комплекс трябва да включва витамин А, витамин С и Е, цинк, селен, цистеин или глутатион, антоцианиди, липоева киселина, коензим Q10 и резвератрол (негов естествен източник е червеното вино).

Също така намалете консумацията на алкохол, кофеин, рафинирани въглехидрати, наситеми мазнини и захар. Ограничете консумацията им, защото всичко това пречи за обезвреждането на токсините от организма. Яжте екологично чисти храни.

Ще откриете онлайн всички тези хранителни добавки в SilaBG.

Съвети при приемане на добавки

  • Приемането на добавки трябва да бъде с храната, но не с кафе или чай, защото това може да попречи на усвояването им от организма.
  • Ако приемате мултивитамини, не включвайте други допълнителни витамини (изключение прави витамин С) и минерали, защото това може да доведе до обратен ефект (дисбаланс).
  • Бъдете редовни, за да постигате най-голяма ползва от вашите добавки.

Това са основните неща, които трябва да знаете, за да си изградите правилна програма с хранителни добавки за здраве.