Как да укрепим имунната си система?

Как да укрепим имунитета си?

Отличното храносмилане ти гарантира и висок имунитет!

Ако в организма попаднат много вируси, имунната система се включва на високи обороти, за да ги разруши. Голяма част от имунните клетки се образува в чревната тъкан, но само когато и червата са в добра форма. Затова е добре да ядеш голямо количество баластни храни и храни, укрепващи имунната система. Например: 2 филии пълно зърнест хляб на ден, 250 гр пресни зеленчуци, мюсли или ориз. За да работи храносмилателната ти система безпрепятствено, храни се по едно и също време. Ако ядеш хаотично, натоварваш червата и стомаха.

Сънят е лекарство за имунната система!

Имунната система се възстановява най-добре по време на сън. Затова е препоръчително да спиш поне 7-8 часа на денонощие. През нощта имунната система образува нови клетки и отделя използваните за убиването на попадналите през деня в организма вирусни вещества. Преди лягане може да правиш упражнения за спокоен сън.

Избягвай да стоиш на много топло!

Сухият въздух прави лигавицата на устата и на носа гостоприемна за вируси. Ако ти е студено, по-добре се облечи по-топло, отколкото да увеличаваш парното или отоплителните уреди!

Спортът ще укрепи имунната ти система!

Спортът подобрява имунитета и това е научно доказан факт. Освен хубава фигура спортът ще ти помогне да се пребориш с лошото настроение и стреса. За да могат защитните имунни клетки от стомаха да се разпространят в целия организъм, т.е. да изминат пътя от червата към другите органи на тялото, помагат лимфните възли. И това става само с движение на мускулите. За да извлечеш максимална полза от спорта бъди постоянна, но и умерена.