Рецепта за здраве

Обикновено лекарите предписват рецепти на хората, когато се разболеят. Много са болестите, още повече са рецептите. Тук ще стане дума не за обикновена рецепта, а за такава, която ще направи излишни всички останали.

Рецепта за здраве

Първото "лекарство" е правилното хранене. Нещо, което често забравяме е че то изисква не само достатъчна и разнообразна храна, но и спазване на определен хранителен режим. Оползотворяването на хранителните вещества зависи и от начина на хранене. Яденето набързо, "на крак" или в движение, четенето, писането, гледането на телевизия по време на хранене пречат на нормалното храносмилане и усвояване на храната от организма.

Второто "лекарство" в нашата рецепта за здраве е сънят. Без спокоен сън животът е немислим. Колкото и да е чудно, точно сънят е един от най-пренебрегваните моменти. Много често доброволно се разменят денят с нощта. Все ще се намери нещо, което да ни държи будни в късните вечерни часове, дори след полунощ. Една народна мъдрост казва не случайно: "Който краде от съня си, ограбва собственото си здраве!"

За третото "лекарство" може да се спори - лекарство ли е или е "храна"? Най-добрата храна срещу "мускулния глад" т.е обездвижването, главен виновник за болестите на века. На практика, какво трябва да се прави за борбата с обездвижването. Отговорът е един: да се спортува всеки ден и през всяко време на годината. Не за рекорди и спортни постижения, а за здраве! Движението и физическата дейност са най-простите и най-полезните средства за опазване не само на физическото, но и на душевното здраве.

В никакъв случай не пренебрегвайте четвъртото "лекарство". Може би това е най-ценното от всички - чистотата! Многовековният човешки опит ни учи: "Чистотата храни здравето". Спазването на хигиеничните правила не е само "лична" работа. Изчислено е, че за да поддържаме личната си хигиена, са необходими само 60 минути от всичките 1440 минути на денонощието. Нашето здраве и здравето на околните заслужават да "пожертваме" тези 60 минути.

Към списъка с "лекарства" ще добавим също растителната храна, прясната вода, чистият въздух, слънчевата светлина и веселото настроение.

Всеизвестна истина е, че от никакво лекарство няма полза, ако не знаем начина на употребата му. Това важи и за нашата рецепта. Тук нещата са прости: научете се да разпределяте правилно времето си. Тогава то ще ви стигне и за работа, и за учене, и за забавления и почивка, и за сън. Опитайте рецептата за здраве! Тя е и рецепта за успех в живота!