Храни, съдържащи желязо

Желязото е жизненоважен компонент на редица ензими и протеини в тялото ни и е основна съставка на хемоглобина, като помага транспортирането на кислород от белите дробове до цялото тяло. Той може да действа като антиоксидант чрез определени ензими. Също така е важен за цялостния растеж и развитие на тялото ни и засилва имунитета на организма.

желязо в месото

Поради недостиг на желязо може да се развият болести, като анемия. Симптомите на този вид анемия са отпадналост, умора, главоболие, нарушение на сърдечния ритъм, липса на апетит и други. Ако децата страдат от недостиг на желязо, то може да повлияе на развитието на техните мозъци. Недостигът на желязо може да доведе и до деформация или крехкост на ноктите, а също така да повлияе на имунната, като я направи по податлива на студ и други инфекции.

Съществуват две различни форми на желязо, които могат да бъдат получени от храни. Използването на тези хранителни продукти, които са получени от животински източници, са посочени като "хеме" източници на желязо. Тези продукти, които могат да бъдат намерени от растителни източници, като плодове, зеленчуци и зърнени култури, са известни като "нехем" източници на желязо.

Храните, които съдържат желязо, са:

Месо: Храните, които са с най-високо съдържание на желязо, са най-вече от животински произход. Всяко месо е богат източник на желязо, като червеното, свинско или агнешко месо, са за предпочитане пред пилешкото месо. Пилешкото месо, обаче, има много по-малко мазнини и е подходящо за диети.

Морски дарове: Морските дарове са отлични източници на желязо. Всъщност, съдържанието на желязо в морската храна е много по-висока в сравнение с обикновената риба. Стриди, сьомга, скариди, октоподи и миди са морските дарове с най-високо количество желязо.

Зелените зеленчуци: Листните зеленчуци, като ряпа, зеле и копривата, са едни от най-богатите източници на желязо.

* Всеобща заблуда е, че спанакът е по-богат на желязо от другите зеленолистни зеленчуци. Митът се появява заради грешно поставена десетична запетая при изписването на количеството желязо.

Плодове: Плодовете, като портокали, грейпфрути, киви и ягоди, трябва да бъдат включени в диетата ни, тъй като не са богати само на желязо, а съдържат в себе си и витамини, които могат да помогнат за усвояването на желязото в организма.

Независимо от кои тип източник на желязо консумирате, трябва да знаете, че желязото се усвоява много трудно без присъствието на витамин C.

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net във Facebook. Там споделяме новите статии и още много мисли за мотивация, снимки, видео упражнения, които да ви помагат и вдъхновяват по пътя към стройната и здрава фигура!