Зеленчуци за здраве, бодрост и отслабване

Зеленчуците са богати на на витамини и минерални соли. Те улесняват процесите на храносмилането, регулират функцията на стомаха и червата, стимулират отделянето на стомашен сок, повишават устойчивостта на организма и поддържат жизнения тонус.

Зеленчуци

Много от зеленчуците са богати на протеини (фасул, грах, бакла), които доставят градивните елементи на организма. Минералните соли са изключително необходими за правилната функция на целия организъм. Например калциевите, натриевите, железните, мангановите, магнезиевите и кобалтовите соли вземат участие в обмяната на веществата.

Големи количества калий има в пролетните картофи, копривата, лапада, стария чесън и магданоза. Той е полезен и за нормалната сърдечна дейност. Зелето и ряпата са богати на незаменимата аминокиселина метионин. Копривата, лападът и спанакът съдържат желязо и се препоръчват при анемия.

Зеленчуците са ценен източник на почти всички витамини, особено на витамин С. Магданозът, копривата, чушките, лападът могат да задоволят нуждите ни от този витамин (100-150 мг дневно). Доматеният сок се препоръчва на хора с високо кръвно, а може да се пие и профилактично. Морковите са богати на каротин, който е полезен за зрението и оздравяването на раните.

Целината, магданозът, керевизът и копърът съдържат етерични масла, които се препоръчват при липса на апетит и редица храносмилателни заболявания. Картофите, чушките, патладжанът и всички други зеленчуци също са богати на витамини, микроелементи и багрилни вещества. Ето защо са полезни за всички възрасти и особено за децата.

Тиквичките имат нежна целулоза и диуретично действие, поради което се препоръчват на бъбречно и сърдечно болни. Грахът е богат на лецитин и ни предпазва от атеросклероза. Чесънът, лукът и празът са носители на фитонциди, които засилват имунната система и нормализират нивото на холестерола в кръвта.

Няма зеленчук, който да не играе роля на храна и лекарство едновременно. Пресни, консервирани или замразени те са от особено значение за нашето здраве и диета и заради съдържанието на целулоза. Целулозата на зеленчуците е чудесна профилактика срещу диабет, затлъстяване, подагра и хроничен запек.

Зеленчуците могат да се приемат и под формата на зеленчукови сокове. Тези сокове действат освежаващо и се препоръчва да се включват в хранителни режими за отслабване. Веднъж седмично да се правят т.нар сокови дни (по 1.5-2 литра зеленчуков сок на ден). Зеленчуците трябва да се консумират с ограничение само при определени случаи, като гастрит и бъбречни болести.

Зеленчуците са прекрасна храна. Съществуват многобройни рецепти за ястия със зеленчуци - супа от спанак, мусака, зеле, фасул, печени чушки, миш маш, шопска салата и т.н. С тях може да разнообразявате менюто, а това е ключът и към красотата и здравето.